U kakvom je helikopteru letio predsjednik Irana: Star je više od 40 godina

Aktuelno
U kakvom je helikopteru letio predsjednik Irana: Star je više od 40 godina

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi vjerovatno je putovao helikopterom Bell 212 koji je počeo s radom kasnih 1960-ih, tvrdi vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton.
 

Leighton je za CNN-ovu Paulu Newton rekla da su poteškoće u nabavi rezervnih dijelova mogle biti faktor u nesreći.

Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, penzionisani pukovnik američkog zrakoplovstva.

“Prvi put je uveden tokom kasnijeg razdoblja vladavine Šaha 1976. u komercijalnom obliku i imao je život prije toga u američkoj vojsci, tako da je stvarni početak ove posebne vrste helikoptera mogao biti već u kasnim 1960-ima", rekao je Leighton.

On je kazao da bi nabavka rezervnih dijelova za ovaj helikopter mogla definitivno biti problem za Irance.

"U ovom konkretnom slučaju, mislim da je ovo gomilanje rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća", kazao je Leighton.

Devet osoba bilo je u helikopteru koji se u nedjelju srušio u sjeverozapadnom Iranu, uključujući tri dužnosnika, imama i članove letačkog i sigurnosnog tima, izvijestile su iranske vijesti Tasnim.

Medijska kuća koju vodi IRGC, Sepah, izvijestila je da su među njih devet: iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian; Guverner pokrajine Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, imam za molitvu petkom u Tabrizu Mohammad Ali Alehashem kao i pilot, kopilot, šef posade, šef osiguranja i još jedan tjelohranitelj.

Ne propustite