Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći: Ovo je snimak s mjesta nesreće

Svijet
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći: Ovo je snimak s mjesta nesreće

Na mjestu nesreće helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, nisu pronađeni preživjeli, izvijestile su iranska državna novinska agencija IRINN i novinska agencija Mehr News.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer, 19. maja, "tvrdo sletio“ zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.

Ebrahim Raisi, bivši čelnik tvrdolinijske pravosudne vlasti, bio je osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudija izabran je 2021. godine nakon historijski nekonkurentnih predsjedničkih izbora.

Tokom svog mandata, nadgledao je period pojačane represije protiv neistomišljenika, prema izvještajima organizacija za ljudska prava.

Sljedeći u liniji sukcesije je prvi potpredsjednik Mohammad Mokhber, ukoliko ga odobri iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei.

[twitter]

[/twitter]

Za razliku od svog prethodnika, umjerenog bivšeg predsjednika Hassana Rouhanija, Raisi je izgradio bliski savez s Khameneijem. Mnogi Iranci vjerovali su da se Raisi priprema da jednog dana naslijedi bolesnog 85-godišnjeg Khameneija, piše CNN.

Ne propustite