Irak ponudio pomoć Iranu u potrazi za helikopterom predsjednika Raisija

Svijet
Irak ponudio pomoć Iranu u potrazi za helikopterom predsjednika Raisija

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani ponudio je u nedjelju pomoć Iranu u vezi s nesrećom helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je navodno izvršio "tvrdo slijetanje".

"Sudani je izdao direktive ministarstvu unutrašnjih poslova, iračkom Crvenom polumjesecu i drugim relevantnim vlastima da predoče sve raspoložive resurse Islamskoj Republici Iran za pomoć u potrazi za avionom iranskog predsjednika", rekao je portparol vlade Basim al-Awadi u izjavu koju je objavila državna novinska agencija INA.

Pomoć je ponudio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Helikopter u kojem je bio Raisi navodno je "tvrdo sletio" zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Zamjenik guvernera istočnog Azerbejdžana Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.

Raisi je u vrijeme nesreće između Kaleybara i Varzaqana bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.

Na lice mjesta poslano je 40 timova za brzo reagovanje kako bi pomogli u operaciji potrage i spašavanja.

"Riječ je o timovima iz gradova Teherana, Alborza, Ardabila, Zanjana i istočnog i zapadnog Azerbejdžana, uključujući 200 hitnih i specijalizovanih spasilaca", rekao je predsjednik iranskog Crvenog polumjeseca Pir Husein Kulivend.

Ne propustite