Hrvatski ministar kupio diplomu u Travniku? Nije znao reći koliko je godina studirao

Region
Hrvatski ministar kupio diplomu u Travniku? Nije znao reći koliko je godina studirao

Tema diplome Josipa Dabre, novog hrvatskog ministra poljoprivrede, postala je aktuelna prije nekoliko dana kada je u javnost procurio snimak razgovora Dabre s novinarima iz 2021. godine kada se on kandidovao za župana.

Novinari su ga tada pitali šta je po struci, a on je odgovorio da je magistar kineziologije i da je studirao tri godine.

"Tražit ćemo kroz institut zastupničkog pitanja i te podnijeti zahtjev na pristup informacijama kako bi utvrdili je li ministar poljoprivrede Josip Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj pumpi u Travniku ili je vrijedno učio kako bi stekao", kazala saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u emisiji HTV-a Studio 4 u kojoj je gostovala sa zastupnikom Domovinskog pokreta Stjepom Bartulicom. Prema njenim riječima potrebno je istražiti da li Hrvatska ima prvog ministar u Vladi s nevjerodostojnom diplomom te ako se to utvrdi, Dabro više ne može biti ministar, piše Jutarnji.

Nakon novinarske primjedbe da ne može biti magistar s tri godine, ispravio se i rekao da je studirao pet godina. Potom je uslijedio zanimljiv razgovor. "Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. godine u Zagrebu", rekao je Dabro. "Baš Kineziološki fakultet?", pitali su novinari. "Tako je", odgovorio je Dabro. "Magistar kineziologije?" pitaju novinari. "Da", odgovorio je Dabro.

Na pitanje novinara je li studirao tri godine, Dabro odgovara: "Tri godine, ajde.""Onda niste magistar", replicirali su novinari. "Dobro, ajde. Mislim... Rekao sam, magistar kineziologije", odgovorio je Dabro. "Ali magistar ste nakon pet godina", rekao je novinar. "Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da. Ne razumijem pitanje", zaključio je Dabro.

Ovih dana je objasnio da je 2013. godine završio trogodišnji studij na KF u Zagrebu i stekao zvanje prvostupnika kondicijske pripreme. "Nakon toga sam na Edukacijskom fakultetu u Travniku položio razliku ispita, i 2018. završio četiri godine smjera Opća kineziologija, a potom i dodatnu petu godinu te 2019. diplomirao i stekao zvanje magistra kineziologije, što mi je Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske nostrificirala 2019. godine", tvrdi Dabro, prenosi Radiosarajevo

Ne propustite