Srbijanci neugodno iznenađeni: Masovno im stižu pozivi za vojne vježbe

Region
Srbijanci neugodno iznenađeni: Masovno im stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih sedmica na adrese građana i vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.

Odlazak na te vježbe često znači i izostanak s posla ili fakulteta pa se mnogi uopće ne odazivaju, iako je to zakonska obaveza, što rezultira novčanim ili zatvorskim kaznama.

 Pozivnice stižu na vrata vojnih obveznika u svim dijelovima Srbije, a građani koji ih dobiju obično budu neugodno iznenađeni, piše Nova.rs.

"U sandučiću sam našao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu i nazvao broj telefona. Bio sam iznenađen kada su me kontaktirali iz vojnog odsjeka, odnosno bivše mjesne zajednice na Zvezdari. Rekli su mi da je to poziv za vojnu vježbu. 

Pitali su me koliko godina imam i objasnili da se rade upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti", priča Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu.

Međutim, kaže da se ne misli prijaviti.

Dolazak na vježbe je zakonska obaveza, a ako se neko ne pojavi na poziv ili ne opravda izostanak, morat će platiti od 10.000 (167 KM) do 50.000 dinara (835 KM) ili odslužiti kaznu zatvora do 60 dana.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najduže 90 dana u jednoj godini.

Ne propustite