Putin urgentno šalje hiljade vojnika i oružje Libiji: Nešto se veliko sprema

Svijet
Putin urgentno šalje hiljade vojnika i oružje Libiji: Nešto se veliko sprema

Zaključak je istrage neovisnog ruskog medija Verstka i projekta All Eyes on Wagner (u slobodnom prijevodu: Sve oči uprte u grupu Wagner). Libija je u stanju građanskog rata od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. godine, a Rusija se već dugo optužuje za miješanje u tamošnji sukob.

Sada se čini da Kremlj šalje veće količine vojne opreme u Libiju i regiju te preraspoređuje regularne vojne snage prerušene u plaćenike, zajedno s regrutima iz plaćeničke skupine Wagner koja operira Africi, piše Jutarnji.

U posljednja tri mjeseca Rusija aktivno prebacuje vojno osoblje i plaćenike u Libiju, prema nalazima Verstke. Te su snage prvenstveno koncentrirane u istočnoj Libiji, regiji pod kontrolom Khalife Haftara, zapovjednika Libijske nacionalne armije (LNA) i saveznika Kremlja. Zapadnim dijelom zemlje, pak, uključujući glavni grad Tripoli, upravlja Vlada nacionalnog jedinstva koju priznaju Ujedinjeni narodi.

Izvor unutar libijske sigurnosne agencije izvijestio je da je najmanje 1.800 pripadnika ruskog vojnog osoblja stiglo u zemlju samo u posljednje dvije sedmice. Neki su poslani u Niger, dok drugi ostaju u Libiji čekajući daljnje naredbe, prenosi ruski neovisni portal Meduza.

Jedan vojnik rekao je novinarima da su on i nekoliko stotina drugih pripadnika specijalnih postrojbi prebačeni iz Ukrajine početkom godine. Još nekoliko hiljada boraca – profesionalnih vojnika i plaćenika skupine Wagner grupe u Africi – stiglo je u Libiju između februara i aprila. Sami vojnici su u razgovoru s novinarima priznali da je njihova prisutnost u Libiji neslužbena. Kažu da tamo borave u sklopu privatne vojne tvrtke, ali nisu precizirali koje.

Rusko vojno osoblje i oprema primijećeni su na najmanje 10 lokacija u istočnoj Libiji od početka marta. Ruske snage stacionirane su oko velikih vojnih baza, kao što su zračne baze Al Jufra i Ghardabiya, ali i u blizini manjih baza kod Waddana i Marja.

Izvori navode da su neki pripadnici novopridošlog ruskog vojnog osoblja uključeni u obuku lokalnih vojnika i novih regruta iz privatnih vojnih tvrtki. Drugi, pak, provode borbene misije, kao što je osiguravanje transporta vojne opreme. “Nikada nije bilo takve strke. Ovdje se događaju tektonski poremećaji”, komentirao je jedan ruski vojnik u Libiji. “Mislim da se sprema velika frka”, dodao je.

Podaci o lokaciji korisnika multimedijske aplikacije za slanje poruka Telegram pokazuju porast aktivnosti oko vojnih lokacija u Libiji. Dana 5. marta, ruski vojnik s korisničkim imenom ‘Andrej‘ pojavio se u blizini zračne baze Ghardabiya u blizini Sirta. Nekoliko mjeseci prije toga, Andrej je bio u Mulinu, gradu u ruskoj regiji Nižnji Novgorod, gdje se vojnici obučavaju za borbe u Ukrajini. Gotovo dvije sedmice nakon što se Andrej pojavio u zračnoj bazi Ghardabiya, LNA je tamo izvela vojne vježbe.

Ubrzo nakon toga, druga skupina ruskih vojnika primijećena je u Marju. Dana 17. marta njihove su fotografije objavljene na libijskim društvenim mrežama – Verstka i njezini partneri u istraživanju uspjeli su geolocirati te fotografije uspoređujući zgrade i strukture na njima sa satelitskim snimkama.

Početkom maja geolokacijski podaci potvrdili su prisutnost dvojice ruskih vojnika u Jufri. Jedan od njih bio je isti spomenuti Andrej, koji je bio u zračnoj bazi Ghardabiya u martu. Tamo je ostao najmanje do aprila, a zatim se do maja našao u Jufri.

Drugi vojnik u Jufri bio je 26-godišnji Pavel Vavilov iz ruske Vladimirske oblasti. Vavilov je vjerovatno nedavno otišao u vojsku – procurjeli podaci pokazuju da je 2020. godine radio kao zaštitar, a prije toga kao taksist. U međuvremenu se našao u pravosudnim problemima, što uključuje i presudu zbog krađe. Drugi Telegram profil povezan s Vavilovim prikazuje profilnu sliku automobila s registarskim pločicama samoproglašene proruske separatističke ‘Narodne Republike Luhansk‘ u istočnoj Ukrajini.

Posljednjih sedmica došlo je do značajnog porasta isporuka ruskog oružja i transportnih vozila iz Sirije u Libiju. Na fotografijama koje je 30. marta objavio ruski proratni Telegram kanal Military Informant, može se vidjeti nekoliko ruskih oklopnih transportera Tigr koji se koriste u vježbama LNA. Sudeći po oznakama postrojbe na vratima, isporučeni su 106. brigadi LNA. Kanal je također objavio videosnimke vježbi. Nakon usporedbe terena, zgrada i znamenitosti na snimci sa satelitskim snimkama, Verstka i partneri utvrdili su da je snimka nastala na području između zračne baze Al Jufra i grada Waddana.

Ne propustite