Plenković predstavio program 16. vlade Hrvatske: Cilj obećati manje, ispuniti više

Region
Plenković predstavio program 16. vlade Hrvatske: Cilj obećati manje, ispuniti više

Mandatar za sastav hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je, predstavljajući u Hrvatskom saboru program 16. vlade, kako želi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku, uz napomenu da im je ambicija obećati manje a ispuniti više.

"Jasno je i logično da je program Vlade predizborni program HDZ-a. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi, to bi bila prevara birača”, kazao je Plenković predstavljajući program u kojem se navodi pet prioriteta, javlja HINA.

Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu održivu i suverenu Hrvatsku, poručio je navodeći odgovornu fiskalnu politiku, privredni rast, kvalitetnije obrazovanje, promicanje digitalizacije i zelenu tranziciju.

"S obzirom na trenutne geopolitičke izazove, ovi elementi postaju još važniji nego ikada prije”, istakao je.

Poručio je i da će nastaviti poticati socijalni dijalog.

Spomenuvši projekciju rasta BDP-a u ovoj godini od 3,3 posto, Plenković je naglasio kako to znači da Hrvatska raste brže od prosjeka Evropske unije te da će se već u ovoj godini stvoriti pretpostavke da do 2028. dosegnemo 80 posto prosjeka razvijenosti EU-a.

Kada se pređe 80 posto, odlasci u druge zemlje su iznimke, a ne trend, rekao je.

Kazao je i kako mala stepenica fali da Hrvatska dosegne najviši kreditni rejting A.

Najavio je i rast prosječne plate na 1600 eura, penzija na 750 eura uz napomenu da im je ambicija obećati manje a ispuniti više.

Vodit ćemo računa i o osobama s invaliditetom, omogućiti do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, a da do 2027. sva djeca u školi imaju jednosmjensku nastavu, dodao je.

Za demografiji je rekao da će se kroz međuresornu saradnju, putem raznih mjera, poticati i snažiti porodice te stvarati preduslovi da u porodicama ima više djece.

"Udvostručiti ćemo jednokratne novčane podrške za novorođeno dijete, za svako dijete majke će dobiti godinu dana penzionog staža, povećat ćemo nakade za roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja, povećati minimalnu studentsku satnicu", naveo je uz ostalo.

U fokusu će biti i borba protiv korupcije, zaštita od nasilja, posebno žena i djece, bolja zdravstvena zaštita i pristupačno stanovanje.

"Predložit ćemo i novi zakon o medijima koji će ojačati nezavisnost medija, osigurati stabilno financiranje, poticati profesionalno novinarstvo, uključujući zaštitu autorskih prava novinara”, kazao je Plenković o programu.

Ono što radimo i što smo učinili je rezultat procesa konsultacija sa našim partnerima, kazao je Plenković i podsjetio da je saborski mandat ličan i neopoziv te svako od zastupnika raspolaže s njim kako želi.

"Po logici jedne od zastupnica svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila bi neka trgovačka koalicija”, rekao je Plenković i istakao kako je riječ o normalnom, demokratskom, postizbornom dogovaranju.

„A ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideoloških nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban”, poručio je Plenković opoziciji i savjetovao da se u budućnosti suzdrži od toga.

Program Vlade je sadržajan, kvalitetan, realan, a ministri koji su ovdje su ljudi koji su išli na izbore i dobili povjerenje, zaključio je Plenković.

Kazao je kako očekuje doprinos svakog člana i članice Vlade te da dijalog u ovom novom sazivu Hrvatskog sabora bude na razini najvišeg predstavničkog doma.

Ne propustite