Izrael brani ofenzivu na Rafah pred Međunarodnim sudom pravde

Svijet
Izrael brani ofenzivu na Rafah pred Međunarodnim sudom pravde

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde (ICC) branio svoju ofenzivu na Rafah nakon što je Južnoafrička Republika tražila suce da zaustave tu operaciju te da se izraelska vojska u potpunosti povuče s palestinskog teritorija.

Dužnosnik izraelskog ministarstva pravosuđa Gilad Noam nazvao je južnoafrički slučaj, kojim se Izrael optužuje da krši Ženevsku konvenciju, "potpuno odvojenim od činjenica i okolnosti".

"Ovaj slučaj ismijava gnjusnu optužbu o genocidu", rekao je Noam.

Nekoliko proizraelskih prosvjednika se uoči izraelske prezentacije okupilo ispred suda, držeći fotografije taoca koje je Hamas oteo 7. listopada.

Više od 35 tisuća Palestinaca ubijeno je u sedam mjeseci dugoj ofenzivi Izraela na palestinsku enklavu, objavili su njezini dužnosnici u četvrtak.

Južnoafrički veleposlanik u Nizozemskoj Vusimuzi Madonsela u četvrtak je zatražio od suda da naredi Izraelu da se „trenutno, u potpunosti i bezuvjetno povuče vojsku iz cijelog Pojasa Gaze”.

Južnoafrički pravni tim izraelsku vojnu operaciju predstavlja kao dio genocidnog plana čiji je krajnji cilj uništenje palestinskog naroda.

Sud je u prošlim presudama odbacio zahtjev Izraela da odustane od slučaja te mu je naredio da spriječi genocid protiv Palestinaca, iako nije naredio kraj napada.

Ne propustite