Najjača eksplozija u posljednje vrijeme izbila na Suncu: Evo šta bi se moglo desiti na Zemlji

Zanimljivosti
Najjača eksplozija u posljednje vrijeme izbila na Suncu: Evo šta bi se moglo desiti na Zemlji

Solarna baklja X8,7, izmjerena nedavno, proizašla je iz sunčevog područja AR 3664, poznatog po sunčevim pjegama koje su prošlog vikenda izazvale spektakularne polarne svjetlosti.

Ova baklja je trenutno najjača u ovom ciklusu i spada među 20 najjačih ikad izmjerenih. Nakon što je AR 3664 napustio Sunčev disk, dogodile su se još dvije baklje, uključujući i X3,4 baklju, što sugeriše da će ta regija nastaviti s aktivnošću dok se bude okretala na suprotnoj strani Sunca, van našeg vidokruga.

Baklje klase X su najmoćnije solarni erupcije i mogu izazvati ozbiljne probleme na Zemlji. Iako nove baklje iz AR 3664 neće vjerovatno uzrokovati dodatne solarne oluje, drugo područje sunčevih pjega već je izbacilo X2,9 baklju, što sugeriše moguće zanimljive događaje u danima koji dolaze.

Zanimljivo je primijetiti da je zadnja solarna baklja jača od X8,7 zabilježena 2017. godine. Solarni ciklusi su složeni, ali predviđa se da smo blizu solarnog maksimuma, vrhunca 11-godišnjeg ciklusa sunčeve aktivnosti. Kada Sunčevi magnetski polovi mijenjaju mjesta, dolazi do vrhunca aktivnosti sunčevih pjega i baklji.

Ovaj aktivni solarni ciklus pruža naučnicima dragocjene podatke za bolje razumijevanje sunčevih ciklusa i pripremu za potencijalne učinke na Zemlju, uključujući moguće probleme s električnim mrežama i komunikacijama.

Nadamo se još spektakularnih događaja od Sunca u danima koji dolaze, bez ikakvih ozbiljnih posljedica, javlja Klik.

Ne propustite