BHRT: RTVFBiH obmanjuje javnost, nismo ugasili signal

Bosna i Hercegovina
BHRT: RTVFBiH obmanjuje javnost, nismo ugasili signal

Poslovodni odbor BHRT-a tvrdi da RTVFBiH i dalje obmanjuje javnost da je BHRT ugasio signal RTVFBiH, te navode da su samo uskratio pružanje usluga RTVFBiH zbog višemjesečnog neplaćanja BHRT-u.

“BHRT je u cijelosti ispoštovao Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga i nastavio pružanje usluga RTV FBiH, iako se dug RTV FBiH prema BHRT-u još dodatno povećava. BHRT i dalje posluje u izuzetno teškim uslovima, posebno imajući u vidu činjenicu da je Općinski sud Sarajevo Rješenjem odredio privremenu mjeru samo na činjenicama i dokazima iznesenim RTV FBiH, bez da je uzeo u obzir činjenice i dokaze na koje konstantno ukazuje BHRT”, navodi se u saopćenju iz BHRT-a.

Ističe se da BHRT, prije svih i stalno, insistira na zakonu utemeljenom ugovoru o raspodjeli RTV takse jer je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine najviše oštećena višegodišnjim nepoštivanjem zakona od entitetskih emitera. Podsjećaju da je do problema finansiranja došlo zbog nepoštivanja zakona od oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTVFBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse.

Naglašavaju da je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u svakom trenutku spremna potpisati ugovor o raspodjeli prihoda od RTV takse koji je temeljen na Zakonu o javnom RTV sistemu čime bi se i BHRT i RTVFBiH mogli odmah vratiti u normalno poslovanje “jer nam je trenutno ugrožena produkcija i emitovanje programa, a u konačnici i opstanak”.

“U cilju razrješenja problema, od BHRT se ne može očekivati da prihvati prijedlog RTVFBiH koji je suprotan Zakonu o javnom RTV sistemu BiH. Zato je BHRT dostavio RTVFBiH prijedlog Aneksa na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse kojim se u cijelosti poštuje trenutno važeći Zakon”, navode iz BHRT-a.

Također naglašavaju da “pitanje raspodjele prihoda od RTV takse nije pitanje za dva menadžmenta, niti išta osobno kako se to posljednjih dana plasira u javnosti”.

“S obzirom da je to pitanje precizno regulisano Zakonom, ovdje se radi samo o poštivanju odredbi zakona i funkcioniranju pravne države”, saopćeno je iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

Ne propustite