Penzioneri složni: Mijenjati Zakon o PIO ili slijede protesti

Bosna i Hercegovina
Penzioneri složni: Mijenjati Zakon o PIO ili slijede protesti

Izmjene i dopune zakona podrazumijevaju član 79 i da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Mi hoćemo da vežemo usklađivanje za prosječnu plaću u Federaciji, objašnjava Mehić.

Penzioneri u Federaciji zahtijevaju od Vlade FBiH izmjene i dopune Zakona o penzionom/mirovinskom osiguranju FBiH, posebno izmjenu člana 79 koji je vezan za redovno i vanredno usklađivanje penzija i jednokratnu pomoć od 100 i 200 KM.

Ovo su zaključci izvještajne sjednice Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije koje ne odustaje od borbe za povećanja penzija i poboljšanja njihovog materijalnog statusa.

Sjednica je, kako za Oslobođenje kaže Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, bila žustra i burna, a na kraju je Skupština zaključila da su zahtjevi koji dolaze iz udruženja širom Federacije umjesni i opravdani.

- Neophodno je podnijeti inicijativu i zahtjev Vladi Federacije da se pristupi izradi izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO posebno članova kojima su regulisani redovno i vanredno utvrđivanje penzija. Izmjene i dopune zakona podrazumijevaju član 79 i da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to Indeks rasta potrošačkih cijena i Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda što je nelogično, kako kažu stručnjaci, jer je neizvjesna stopa i njen rast. Mi hoćemo da vežemo usklađivanje za prosječnu plaću u Federaciji, objašnjava Mehić.

Smatra da ovaj segment mora da se liberalizuje i omekša kako bi se dobio bolji i veći procenat usklađivanja.

 

Ne propustite