Ukrajina šalje pojačanje u Harkov oblast da odbije rusko napredovanje

Svijet
Ukrajina šalje pojačanje u Harkov oblast da odbije rusko napredovanje

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je u petak da je poslalo vojno pojačanje kako bi pomoglo u odbijanju ruskih napada u pograničnim područjima regije Harkov na sjeveroistoku.

Dodaje se da su ruske trupe u ranim jutarnjim satima pokušale da probiju linije odbrane oklopnim vozilima, ali su im ukrajinske snage uzvratile.

Ministarstvo je saopštilo da je “oko 5 sati ujutro došlo je do pokušaja neprijatelja da pod okriljem oklopnih vozila probije našu liniju odbrane. Za sada se ovi napadi odbijaju; nastavljaju se borbe različitog intenziteta.”

Iako je ruska ofanziva fokusirana na regiju Donjeck, Kijev je primijetio nedavno nagomilavanje trupa u blizini regije Harkov, prenosi britanski list Guardian.

Ukrajina je protjerala ruske trupe iz većeg dijela regije Harkov 2022., ali nakon što su prošle godine izdržali kontraofanzivu Kijeva, ruske snage su se vratile u ofanzivu i polako napreduju u južnijoj regiji Donjeck.

Strah se intenzivirao u martu zbog namjera Kremlja u oblasti Harkov, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinske teritorije za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Od tada je Harkov, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen zračnim udarima koji su nanijeli veliku štetu energetskoj infrastrukturi regije.

Više od dvije godine nakon invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha artiljerijske municije i protuzračne odbrane.

Ne propustite