Poljaci ne vjeruju Putinu: Na granicama grade bunkere i kopaju rovove

Svijet
Poljaci ne vjeruju Putinu: Na granicama grade bunkere i kopaju rovove

Poljska priprema izgradnju bunkera i rovova na granicama s Rusijom i Bjelorusijom. Ovo su objavili poljski mediji pozivajući se na ministra odbrane Wladyslawa Kosiniaka-Kamyszea.

Potrošnja za odbranu u Poljskoj vjerojatno će dosegnuti rekord ove godine, najavio je ranije kabinet premijera Donalda Tuska.

Kosiniak-Kamysz, koji je i potpredsjednik vlade, govorila je o potrebi jačanja poljskih granica u srijedu na privatnoj radijskoj stanici Radio Zet.

"Sastavljamo kompletan plan. To nije jednokratna akcija, stvar moramo gledati kao veliki projekt", rekao je, dodajući da je Poljska već počela s pripremama za bunkere i rovove.

Ministar odbrane je dodao da su vojne jedinice raspoređene u središnjim i istočnim vojvodstvima Poljske kako bi pružile potporu graničnoj straži. Prema Kosiniak-Kamyszu, branitelji su spremni odbiti svaki mogući pokret preko poljskog teritorija.

Ministar je ranije izjavio kako ne vjeruje obećanjima ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija neće napasti Poljsku.

"Što se više ponavlja da nešto nije u planu, to više morate biti sumnjičavi prema tome", rekao je ministar medijima u februaru ove godine. Naglasio je da zemlja mora biti spremna i za najtežu varijantu koja je može zadesiti.

Ne propustite