Poznato kada počinje isporuka pomoći Gazi putem američke vojne luke

Svijet
Poznato kada počinje isporuka pomoći Gazi putem američke vojne luke

Sjedinjene Države će početi isporučivati pomoć Gazi preko vojnog pristaništa “u narednim danima”, rekao je glasnogovornik Pentagona za CNN u četvrtak.

Teretni čamac koji se koristi za prijevoz paleta humanitarne pomoći s Cipra do pristaništa u četvrtak će isporučiti pomoć u istočnom Sredozemlju, prema majoru Peteu Nguyenu. Američka vojna luka i nasip, također poznat kao JLOTS, u potpunosti su izgrađeni, objavio je Pentagon u utorak.

Teretni čamac je još uvijek u luci Ashdod u Izraelu, sve dok se mora dovoljno ne smire da je smjeste u istočni Mediteran. Za sada će pomoć biti prevezena na drugi brod koji se trenutno nalazi blizu obale Gaze, pod nazivom M/V Roy P. Benavidez. Benavidez, kojeg je unajmila američka vojska, usidren je u istočnom Sredozemlju od prošlog mjeseca podržavajući napore pomorskog koridora.

Ranije ove godine lideri SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Europe udružili su napore da otvore pomorske rute za dostavu pomoći u Gazu nakon što su izraelska ograničenja na pomoć koja ulazi u pojas iscrpila kritične zalihe.

Izraelske snage snažno su ograničile kopnene prelaske od 7. oktobra. Humanitarne agencije optužile su Izrael za nametanje proizvoljnih i kontradiktornih kriterija koji ometaju ulazak pomoći u ratom opustošeno područje. Organizacije za ljudska prava hitno su pozvale Izrael da ukine kontrolu kopnenih prijelaza u Pojas Gaze.

Izrael inzistira na tome da “nema ograničenja” u količini pomoći koja može pritjecati u Gazu, ali njegov strogi proces inspekcije znači da pomoć jedva pristiže, osuđujući tamošnje Palestince na smrtonosnu glad.

Ne propustite