NATO odgovor zemljama partnerima izloženim ruskom pritisku: “NATO vas čuje!”

Aktuelno
NATO odgovor zemljama partnerima izloženim ruskom pritisku: “NATO vas čuje!”

“NATO vas čuje!”, poručeno je u video poruci Ambasade Sjedinjenih Američkih Država zemljama partnerima NATO saveza, kao odgovor na njihovu zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji. Ove zemlje, od kojih je jedna Bosna i Hercegovina, su označene kao partneri “suočeni s ruskim pritiskom”.

“NATO savez je siguran kada su naši partneri sigurni”, poručuje se u videu koji je objavljen na kanalima američke ambasade u Sarajevu.

Poruka stiže kao odgovor na javne istupe visokih zvaničnika Moldavije, Bosne i Hercegovine, i Gruzije – partnerskih zemalja NATO saveza, koji upozoravaju na sigurnosne izazove.

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jedne od tri zemlje partnera, upozorio je kako “promjena europske sigurnosne arhitekture ne trpi više nikakvo odugovlačenje”.


U odgovoru se navodi kako NATO dijeli “sigurnosnu zabrinutost s partnerskim zemljama koje su suočene s ruskim pritiskom”.

“NATO saveznici pojačavaju prilagođenu podršku u izgradnji kapaciteta, reformama i obuci za poboljšanje sigurnosnih i odbrambenih institucija naših partnera”, ističe se u odgovoru i dodaje:

“NATO vas čuje!”.

Ne propustite