Malmo u pripravnosti, strahuje se zbog jednog nastupa

Aktuelno
Malmo u pripravnosti, strahuje se zbog jednog nastupa

Švedske vlasti pojačale su sigurnost i pripremaju se za moguće nemire tijekom eurovizijskog tjedna.

Brojne naoružane policijske snage kruže oko mjesta održavanja Eurosonga u Malmöu. Većina policajaca koji patroliraju ulicama oko arene je naoružana, a tu su i deseci policijskih kombija i motocikala u pripravnosti, uključujući najmanje jedno oklopno vozilo.

Pozvano je policijsko pojačanje iz susjedne Danske i Norveške. Zatvorske ćelije u gradu su ispražnjene, a zatvorenici premješteni u slučaju porasta uhićenja.

Policijski helikopter koji kruži služi kao stalni podsjetnik na mjere opreza koje se poduzimaju. Iznad lučkog grada uspostavljena je zona zabrane leta za vrijeme trajanja natjecanja kako bi se omogućilo letenje policijskih dronova za nadzor ulica.


Druga polufinalna večer ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije održat će se u četvrtak u Švedskoj, a očekuje se da će nastup Izraela privući pozornost zbog velikih propalestinskih prosvjeda planiranih u gradu domaćinu Malmöu.

Jedan od pješačkih prelaza u Malmu je obojen u bojama zastave Palestine.

68. izdanje natjecanja održava se usred prosvjeda protiv izraelske vojne akcije u Gazi, potaknute Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada. Izraelska predstavnica Eden Golan (20) kaže da se nada da će njezin nastup pomoći ujedinjenju ljudi.

“Ovo je vrlo važan trenutak za nas, posebno ove godine”, rekla je za Reuters u ovotjednom intervjuu. “Osjećam se počašćenom što imam priliku biti glas svoje zemlje.”


Europska radiodifuzijska unija (EBU), organizator natjecanja, nije prihvatila pozive da Izrael bude diskvalificiran, ali je zatražila od Izraela da izmijeni tekst svoje originalne pjesme “October Rain”, koja evocira napad Hamasa.

Izraelsku natjecateljicu Eden Golan u Malmöu prate brojni zaštitari i ona preskače većinu događaja tijekom tjedna osim nastupa uživo i proba.

Deseci tisuća ljudi očekuju se na propalestinskim prosvjedima u središtu Malmöa u četvrtak u 15 sati. Manje, proizraelske demonstracije, zakazane su za 18 sati, prenosi HINA.

Švedski student rođen u Gazi i palestinski aktivist Bašar Garar (23) prosvjedovat će zbog “dvostrukih standarda”, ukazujući na odluku EBU-a da diskvalificira Rusiju nakon što je napala Ukrajinu 2022.

“Oni jednostavno žmire na ono što se događa u Gazi. Za nas je to licemjerje i tome pokušavamo stati na kraj”, rekao je.

Ne propustite