Biden: Jasno sam dao do znanja da, ako Izraelci uđu u Rafah, nema oružja

Svijet
Biden: Jasno sam dao do znanja da, ako Izraelci uđu u Rafah, nema oružja

Predsjednik SAD-a Joe Biden jučer je prvi put javno upozorio Izrael da će mu SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah, grad prepun palestinskih izbjeglica na jugu Gaze.

“Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafah…, neću isporučivati oružje koje se povijesno koristilo kako bi se obračunalo s Rafahom, s gradovima, koje se bavi tim problemom”, rekao je Biden u intervjuu za CNN.

Bidenovi komentari predstavljaju njegov najsnažniji javni iskaz do sada u njegovim nastojanjima da odvrati izraelski napad na Rafah, istovremeno ukazujući na rastući jaz između SAD-a i njegovog najjačeg saveznika na Bliskom istoku.

Biden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, gdje je Izrael pokrenuo sedmomjesečnu ofenzivu s ciljem uništenja Hamasa. Izraelska kampanja dosad je ubila 34.789 Palestinaca, većinom civila, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

“Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje napadaju naseljena mjesta”, rekao je upitan o bombama teškim 900 kg, poslanim Izraelu.

Izrael je ovaj tjedan napao Rafah, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište, ali Biden je rekao da ne smatra izraelske udare invazijom punog opsega jer nisu pogodili “centre naseljenosti”.

Ne propustite