Izrael prekinuo dostavu pomoći Gazi, Guterres: Odmah otvoriti prijelaze Rafa i Kerem Šalom

Aktuelno
Izrael prekinuo dostavu pomoći Gazi, Guterres: Odmah otvoriti prijelaze Rafa i Kerem Šalom

Prijelazi Rafa i Kerem Šalom, koje je Izrael zatvorio i time prekinuo dostavu pomoći Gazi, treba "odmah da budu ponovo otvoreni", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozivajući izraelsku vladu da prekine sa eskalacijom sukoba.

„Istovremeno zatvaranje prolaza Rafa i Kerem Šalom je posebno zloslutno za već očajnu humanitarnu situaciju. Oni treba odmah ponovo da budu otvoreni“, rekao je Guterres u izjavi novinarima.

On je također rekao da bi opšti napad na Rafu predstavljao „humanitarnu katastrofu“.

Izrael je u nedjelju zbog navodnih raketnih napada, zatvorio prijelaz Kerem Šalom, glavni prolaz za slanje humanitarne pomoći Gazi, a izraelska vojska danas je preuzela kontrolu nad prijelazom Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici i time je prekinuta dostava humaniterne pomoći toj opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Guterres je ukazao da u takvim okolnostima agencije UN-a koje djeluju u Gazi mogu već večeras da ostanu bez goriva.

„Pozivam izraelsku vladu da prekine eskalaciju i da se konstruktivno angažuje u tekućim diplomatskim pregovorima“, dodao je on i pozvao i Izrael i palestinski Hamas da pokažu „političku hrabrost“ i postignu sporazum o primirju.

Opšti napad – ljudska katastrofa
On se zapitao: zar civili u tom regionu nisu dovoljno trpjeli smrt i razaranje?

„Nemojte se zavaravati, opšti napad na Rafu bio bi ljudska katastrofa“, rekao je Guterres.

Izraelska vojska je rasporedila tenkove i pozvala desetihe hiljada porodica na istoku grada Rafe da se evakuišu.

Guterres je upozorio da nema mjesta u Gazi gdje civili mogu da se sklone i izrazio strahovanja da bi mogao da bude ogroman broj dodatnih civilnih žrtava u slučaju napada na Rafu.

„Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora“, rekao je Guterres i pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što mogu da pomognu da se izbjegne „još veća tragedija“.

(Beta)

Ne propustite