Mirni protesti ispred ureda Scholza: 'Podržite Schmidta, smijenite Dodika'

Vijesti
Mirni protesti ispred ureda Scholza: 'Podržite Schmidta, smijenite Dodika'

Povodom sastanka kancelara SR Njemačke Olafa Scholza s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Društvo za ugrozene narode (GfbV) organizuje mirne proteste ispred kancelarovog ureda u Berlinu i upozorava da Republika Srpska ugrožava stabilnost BiH traži njemačku podršku.

"Njemački kancelar Scholz treba iskoristiti ovu priliku kako bi naglasio da Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje Zapadnog Balkana, pripadaju EU. Pomicanje granica ne smije biti prihvaćeno", kaže Jasna Ćaušević, referentica za prevenciju genocida i odgovornost za zaštitu u GfbV-u.

"Svi oči su uprte u vas, gospodine Scholz! Nije dovoljno samo podržavati demokratske snage, vladavinu prava i ljudska prava, već je vrijeme da se krenu u konkretne akcije. Podržite Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u zajedničkom djelovanju sa zemljama Vijeća za provedbu mira kako bi se konačno smijenio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik", apeluje Ćausević na Scholza.

"Nedavno je Dodik izjavio da Bošnjaci, koji čine više od 50 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, trebaju živjeti na 25 posto teritorije. Dodikova politika podjela i negiranja genocida ne smije se olako prihvatiti", kaže Ćausević.

Također, Scholz se treba zalagati za pojačanje misije EUFOR. "U trenutno vrlo napetoj situaciji u Bosni i Hercegovini, prisustvo EUFOR-a je važno jamstvo očuvanja sigurnosti. Samo tako se može osigurati da 150.000 Bošnjaka, koji su se nakon rata vratili u entitet Republike Srpske, nemaju strah od represije", kaže Ćausević. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, već godinama pokušava odvojiti srpski entitet od Bosne i Hercegovine.

(DW)

Ne propustite