Putin položio zakletvu: Sudbinu Rusije ćemo određivati mi i samo mi

Svijet
Putin položio zakletvu: Sudbinu Rusije ćemo određivati mi i samo mi

U Moskvi se održava inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina, čime će zvanično početi njegov peti šestogodišnji mandat.

Polaganjem zakletve Putin je stupio na dužnost predsjednika Ruske Federacije, nakon čega je intonirana himna zemlje.

Putin se obratio građanima po stupanju na predsjedničku dužnost i poručio da će narod sam odlučivati o budućnosti zemlje. Zahvalio je na povjerenju koje mu je ukazano.

Zahvalio je građanima u svim regionima, kao i onima na istorijskim teritorijama koji su odbranili svoje pravo da budu dio Rusije i svima koji se bore za Rusiju, za povjerenje koje su mu ukazali i podršku.

- Obraćam se svakom građaninu Rusije. Samo što sam izgovorio zakletvu, a tu je suština predsjedničke funkcije - služiti narodu i štititi Rusiju, to je čast, obaveza i sveti dug - rekao je on i poručio građanima da će o sudbini zemlje odlučivati sami.

Kako je istakao, uvjeren je da će zemlja na dostojanstven način preživjeti težak period i postati još jača.

- Uvjeravam vas da će i ubuduće interesi, bezbjednost naroda Rusije za mene biti iznad svega - rekao je Putin.

Tekst predsjedničke zakletve određen je Ustavom Ruske Federacije (član 82) i glasi:

- Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsjednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čovjeka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbjednost i integritet države i vjerno služiti narodu.

Mediji širom svijeta direktno prenose inauguraciju predsjednika Rusije.

Ne propustite