7 SIMPTOMA RAKA OD KOJEG BOLUJE VEDRANA RUDAN: Jedan se javlja u poodmakloj fazi

Porodica i zdravlje
7 SIMPTOMA RAKA OD KOJEG BOLUJE VEDRANA RUDAN: Jedan se javlja u poodmakloj fazi

Čuvena Vedrana Rudan otkrila je u svojoj novoj kolumni da joj je dijagnostikovan rak jetre, u 75. godini života.

Rak jetre sve je više prisutniji, kako kod starije populacije, tako i kod mlađe. Na jetri se uglavnom javljaju metastaze. naime, rak koji se javlja u drugim organima - pluća, dojka, debelo crevo - a potom se proširi na jetru, smatra se metastazom.

Veoma je važno na vrijeme prepoznati simptome bolesti i ne ignorisati ih.

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sljedeće:

  • naglo gubljenje kilograma
  • gubitak apetita
  • bol u gornjem dijelu stomaka
  • mučnina i povraćanje
  • žutica
  • oticanje stomaka
  • bijele stolice

Liječenje:

Koja terapija će biti primjenjena zavisi od nekih faktora kao što su: zdravstveni status pacijenta, veličina, broj i mjesto tumora, prisustva/odsustva ciroze i metastatske bolesti.

Operativne metode liječenja HCC primjenjuju se kod pacijenata u veoma ranom i ranom stadijumu bolesti, sa ciljem izlječenja.

Hirurška resekcija je uklanjanje dijela jetre koji je zahvaćen rakom. Ovo je terapija izbora kod tumora čija je veličina manja od 5cm i u odsustvu ciroze jetre. Kod ovih pacijenata je moguće ukloniti i do 50% ukupne zapremine jetre i oni imaju dobru prognozu toka bolesti, piše onkonet.rs.

Kod pacijenata sa cirozom postoje značajna ograničenja pri izvođenju ove intervencije. Kada se ukloni dio jetre ona se šalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li je uklonjen cijeli tumor. Ukoliko je uklonjen cijeli tumor (negativna ivica resekcije), utoliko je prognoza bolja. Neželjeni efekti uključuju efekte koji su povezani sa primenom lijekova za uvođenje u opštu anesteziju (srčani ili disajni problemi, duboka venska tromboza itd.).

Sa druge strane, sama procedura može dovesti do povećanog rizika od krvarenja jer jetra ima ulogu u procesu zgrušavanja krvi. U izvjesnim slučajevima može doći do razvoja slabosti (insuficijencije) jetre kod pacijenata koji imaju neku hroničnu bolest jetre.

(Izvor: Stil.kurir)

Ne propustite