OVU HRANU NE SMIJETE DA JEDETE AKO IMATE VIŠE OD 40 GODINA: Stručnjaci objavili cijeli spisak
Od grickalica do prerađene hrane, određene namirnice mogu narušiti naše zdravstvene ciljeve i opštu dobrobit.
Stoga su nutricionisti izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina bi trebali da izbjegavaju.
1. Bijeli hljeb
Uprkos širokoj popularnosti, bijelom hljebu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova visine šećera u krvi. To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje insulina, što sa vremenom može da pridonese i insulinskoj rezistenciji.
„Bijelom hljebu nedostaje vlakana i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i kasnijih padova, izazivajući glad i prejedanje“, kaže nutricionistkinja Krutika Nanavati za SheFinds.
2. Keks i kolači
Keksovi su prepuni rafiniranih šećera, nezdravih masti i vještačkih dodataka, stoga redovna konzumacija može da pridonese insulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju.
Nutricionistkinja Valeria Dolbel tvrdi da su poslastice poput pita, keksa i kolača kategorija hrane koja sadrži najviše kalorija, a imaju malo ili nimalo nutritivne vrijednosti.
„Ove poslastice uzrokuju salo na trbuhu zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su puter, šećer i rafinirano brašno“, dodala je.
3. Krofne
Krofne su većini ljudi omiljena poslastica za doručak ili užinu. Međutim, često su pržene u nezdravim uljima te sadrže rafinirane ugljikohidrate i trans-masti. Ovi sastojci, u kombinaciji sa postupkom prženja, mogu uzrokovati zdravstvene probleme.
„Krofne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brži rast količine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj iznenadni skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina za regulaciju količine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do insulinske rezistencije“, upozorava nutricionistkinja Lisa Ričards.
4. Prerađeno meso
Prerađeno meso, poput kobasica i salama, bogato je nezdravim masnoćama, natrijumom i konzervansima što potencijalno može uzrokovati debljanje.
„Kobasice, viršle i drugi razni prerađeni mesni proizvodi bogati su nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući i visceralnu masnoću“, zaključila je nutricinistkinja Mary Sabat.