Jeste li primijetili okruglu ploču u autu? Malo ko zna zašto je tu

Zanimljivosti
Jeste li primijetili okruglu ploču u autu? Malo ko zna zašto je tu

Ako ste mislili da je to samo dekorativni dodatak kako bi instrument tabla bila "manje dosadna", varate se. Ploča osigurava vašu udobnost tokom vožnje.

Toliko je moderne tehnologije u novijim automobilima da biste vjerovatno mogli izdati posebnu knjigu o tome.

Štaviše, danas su čak i prosječni automobili opremljeni karakteristikama koje su nekada bile u domenu vrhunskih vozila. Neke funkcije su “skrivene”. Možda ih i primjećujemo, ali ne znamo čemu služe. Jeste li ikada primijetili malu okruglu pločicu na vrhu instrumenta – obično na lijevoj ili desnoj strani, blizu vjetrobranskog stakla – neke mogu malo viriti iz ravni instrumenta, neke su u ravnini s njom.

Ako ste mislili da je to samo dekorativni dodatak – varate se. Pločica je zapravo senzor solarnog opterećenja. Šta to znači? Pločica mjeri koliko sunčeve svjetlosti dospijeva u unutrašnjost vozila. Naime, senzor je povezan sa sistemom grijanja, ventilacije i klimatizacije (klima) i brine se o regulaciji njegovog rada, piše n1.

“Sunčeva svjetlost koja ulazi u vozilo može predstavljati do 60 posto toplinskog opterećenja na unutrašnjost vozila koje sistem mora savladati”, navodi se na web stranici Auto Service World.

Ploča sadrži fotodiodu, koja pretvara fotonsko zračenje (vidljivo svjetlo) u električnu struju. Ako Sunce sija i obasjava pločicu, intenzitet svjetlosti se povećava, mijenjajući količinu električne energije koja stiže do pametnih sistema kontrole unutrašnjosti automobila. Kada količina ove energije dostigne određenu vrijednost, ona pokreće signal za povećanje ili smanjenje rada klima uređaja. Zato je tu mala okrugla ploča sa fotodiodama, neka vrsta “policajaca”, koji pazi da se ne opečete u čeličnom konjiću na ljetnim vrućinama i da je unutra uvijek prijatna temperatura.

Međutim, istina je da nemaju svi automobili senzore solarnog opterećenja. Obično se nalaze u vozilima opremljenim automatskim klima uređajima. Starija vozila ili vozila sa ručnim klima uređajima nemaju ovaj senzor.

Ne propustite