Macron dočekao kineskog predsjednika Xi Jinpinga, trgovina i rat u Ukrajini glavne teme razgovora

Svijet
Macron dočekao kineskog predsjednika Xi Jinpinga, trgovina i rat u Ukrajini glavne teme razgovora

Kineski predsjednik Xi Jinping osvanuo je u ponedjeljak u Parizu u svom prvom posjetu regiji u pet godina, a na dnevnom redu razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen nalaze se trgovina i rat Rusije s Ukrajinom.

U izjavi objavljenoj po njegovom dolasku, Xi je pohvalio veze između dviju nacija, uprkos trgovinskim napetostima oko istrage Europske unije o izvozu kineskih električnih vozila i istrage Pekinga o uvozu brendija uglavnom iz Francuske.

Xi je rekao da su veze između Kine i Francuske “model za međunarodnu zajednicu miroljubivog suživota i zajedničke suradnje između zemalja s različitim društvenim sustavima”.

Kineski državni mediji nastojali su postići pomirljiv ton u raznim uvodnicima u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Ekonomska i trgovinska suradnja Kine i EU je ogromna, a udarci i modrice su neizbježni”, napisao je People's Daily, vodeći list Komunističke partije. “Kina je voljna ojačati komunikaciju i koordinaciju s EU, promovirati suradnju i rješavati razlike kroz dijalog”.

Global Times je napisao da “želja Kine da proširi suradnju s Europom i podrži europsku stratešku autonomiju ostaje nepokolebljiva”.

27 članica EU-a – posebice Francuska i Njemačka – nisu jedinstvene u svom stavu prema Kini. Dok Pariz zagovara stroži stav u istrazi EV-a, Berlin želi nastaviti s više opreza, kažu izvori.

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obaveza, rekli su izvori.

“U Europi nismo jednoglasni po tom pitanju jer određeni igrači Kinu još uvijek vide kao tržište mogućnosti”, rekao je Macron u intervjuu za francuski list La Tribune uoči Xijevog dvodnevnog posjeta.

Francuska se nada da će potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, s malim napretkom osim Xijeve odluke da prvi put nazove predsjednika Volodimira Zelenskog nedugo nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking.

China Daily je u uvodniku objavio da je Ukrajina glavna tačka dnevnog reda europskih lidera koji posjećuju Kinu.

“Kina i Europa mogu raditi zajedno kako bi pogurali prekid vatre između Rusije i Ukrajine”, navodi se, dodajući da Kina može održati normalnu ekonomsku i trgovinsku razmjenu s Ukrajinom i Rusijom.

Francuska se također nada da će potaknuti otvaranje kineskog tržišta za svoj izvoz poljoprivrednih proizvoda i riješiti probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije o pravima intelektualnog vlasništva, rekli su dužnosnici. Kina bi u međuvremenu mogla najaviti narudžbu za oko 50 Airbusovih zrakoplova tijekom Xijevog posjeta.

Nakon Pariza, Macron će odvesti Xija u Pirineje, planinsko područje koje je francuskom predsjedniku drago jer je rodno mjesto njegove bake po majci, prije nego što Xi krene u Srbiju i Mađarsku prijateljski nastrojenu prema Rusiji.

Ne propustite