KURKUMA – NAJZDRAVIJA BILJKA NA PLANETI?: Koliko i kako je konzumirati za najbolji efekat?

Porodica i zdravlje
KURKUMA – NAJZDRAVIJA BILJKA NA PLANETI?: Koliko i kako je konzumirati za najbolji efekat?

Kurkuma sadrži kurkumin, identificiran kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume! Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kurkuma je žarko žuti proizvod nastao mljevenjem sušenog gomolja tropske biljke Curcuma Longa iz obitelji đumbira. Nalazimo je u Indiji i Indoneziji gdje za njih predstavlja doslovno sveti začin.

Uz predivnu žutu boju i aromatična svojstva kurkuma u sebi krije kurkumin čiji aktivni sastojak enzim kurkuminoid potiče staničnu apoptozu oboljela tkiva. Kurkumin je u medicini poznat kao antitumorski polifenol

Kurkuma je dobro poznata začinska biljka. Njena ljekovita svojstva su u zadnjih nekoliko desetljeća postala predmet više od 5600 recenziranih i objavljenih medicinskih studija. Kurkuma je danas jedna od najtemeljitije istraženih biljaka.

Da rezimiramo, kurkumin postiže više od 150 terapijskih djelatnosti, a uključuje antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume!

Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu (malo pakovanje je oko 18 kn), lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korijenom kojeg se u zadnje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. On sliči đumbiru i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!

Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 žličica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta tjedno.

Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne žličice) jednom tjedno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavjetujte se s liječnikom.

Kombinirajte kurkumu i crni papar kako bi maksimizirali svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, papar povećava bioraspoloživost kurkume za nekoliko tisuća puta!

Ne uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, konzultirajte svog liječnika prije nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

Nemojte je, barem ne u uvećim količinama, kombinirati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma također razrjeđuje krv.

Najbolji oblici konzumiranja

Kod kuhanja generalno

Dodavanje kurkume kod kuhanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lijepu žutu boju, a nema okus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.

Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.

Ne propustite