Nebo iznad hrvatskog grada među najzagađenijim u Evropi

Region
Nebo iznad hrvatskog grada među najzagađenijim u Evropi

Dok poduzetnik Mario Perković pokazuje kako izgleda čistač zraka koji je počeo koristiti prije dva mjeseca kazuje kako je ono što je bilo bijelo kada je kupio sada potpuno crno, a tek je dva mjeseca prošlo od kupovine: "Puno je lebdećih čestica."

Slavonski Brod u ljubičastom i crvenom jedan je od najzagađenijih gradova u Evropi.

Peter Tot-Đerđ, predsjednik udruge Eko-intergral, kaže da je Brod u prošloj godini završio na rekordnom prvom mjestu po zagađenju. Zrak pun lebdećih čestica ozbiljno šteti zdravlju što potvrđuju i mjerenja.

"Slavonski Brod ima povišene vrijednosti lebdećih čestica PM 2,5, to su čestice koje mogu prodrijeti u dišni sistem", objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković za Novu TV.

Lebdeće čestice nerijetko su 10 puta iznad dopuštenog. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara problem vidi u prometu kroz grad.

"Nama autocesta prolazi kroz centar grada s više od 20 miliona auta godišnje. Nama je granični prelaz iza leđa 100 metara gdje su velike kolone pogotovo kamiona, a i mala ložišta su isto problem", kaže Duspara.

Tot-Đerđ dodaje da je i proizvodnja asfaltne baze, koja je trebala biti izmještena iz Slavonskog Broda 2016. godine, još uvijek gotovo pa u centru grada.

Problem je i geografski položaj.

"Mi ovog trenutka kad bismo sve maknuli, kompletnu industriju, da se sve pogasi u Slavonskom Brodu, vrijednost lebdećih čestica ne bi bila nula", Cvitković.

Godinama se upiralo u Rafineriju Bosanski Brod, izlazilo na ulice, protestvovalo, a tadašnja predsjednica za stol je sjela i s ruskim ministrom Lavrovom. Rafineriji je presudila eksplozija 2018. Danas ovaj pogon više ne prerađuje sirovu naftu, velik je dio zapušten i prazan.

Grad priprema novi akcijski plan, uveo je ekološke mjere, ali zrak nije čist.

"Mi smo zatražili da se domaće zagađivače godišnje bar jednom kontrolira i provede se testiranje, što nije prihvaćeno", kaže Tot-Đerđ.

Istraživanja potvrđuju da u Brodu raste broj oboljelih, liječnici upozoravaju na dugoročnu opasnost.

"Sve ovo čemu smo mi sad izloženi ne samo da uništava nas, nego se i transgeneracijski, epigenetskim promjenama prenosi na naše sljedeće generacije", upozorila je Blaženka Kljajić-Bukvić, zamjenica direktora OB Slavonski Brod.

No nauka nema dokaza da su smrti u gradu posljedica onečišćenja.

Zagađeni zrak skraćuje život, u prosjeku za dvije godine. Tvrdi to Svjetska zdravstvena organizacija i traži da se granica lebdećih čestica spusti na pet mikrograma.

Rečeno je kako su u Slavonskom Brodu najveći izvori zagađenja saobraćaj, kućna ložišta i industrija, a građani se mogu zaštititi tako da prate podatke o kvaliteti zraka na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ne propustite