Izrael počeo evakuisati palestinske civile iz Rafaha

Svijet
Izrael počeo evakuisati palestinske civile iz Rafaha

Izraelske oružane snage počele su evakuisati palestinske civile iz Rafaha uoči prijetećeg napada na taj grad na jugu Gaze, izvijestio je danas izraelski Vojni radio.

Vojska zasad nije potvrdila taj izvještaj.

Prema izvještaju, evakuacije su sada usredsređene na nekoliko perifernih četvrti Rafaha, iz kojih će, kako se navodi, evakuisane osobe biti usmjerene u šatorske gradove u obližnjem Khan Younisu i Al Muwassiju.

Međutim, u onome što izgleda kao početak evakuacije civila prije kopnenog napada, izraelska vojska je pozvala Palestince u istočnim dijelovima Rafaha da se presele na obližnje "humanitarno područje".

U saopćenju je vojska rekla da će se plakati, tekstualne poruke, telefonski pozivi i medijske objave koristiti za "poticanje postepenog kretanja civila u određenim područjima".

Nakon sedam mjeseci ofenzive protiv Hamasa Izrael je rekao da Rafah pruža utočište hiljadama boraca palestinske islamističke grupe i da je pobjeda nemoguća bez zauzimanja grada.

Budući da se više od milion raseljenih Palestinaca sklonilo u Rafah, izgledi da to bude operacija s velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne sile i susjedni Egipat.

Ne propustite