Statistika ukazuje na jedno, realnost posve drugačija: Bježanija iz zemlje zbog političkih tenzija

Svijet
Statistika ukazuje na jedno, realnost posve drugačija: Bježanija iz zemlje zbog političkih tenzija

Prema rezultatima Izvještaja o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo 55 posto građana BiH zadovoljno je svojim životom, što je značajno veći procent u odnosu na prethodne slične izvještaje.

Lično iskustvo

Više od četvrtine učesnika ankete izjavilo je da se najmanje jednom sedmično osjeća depresivno, tužno ili anksiozno.

Sociolog i filozof Esad Bajtal kaže da je teško vjerovati ovakvim procentima, jer, na osnovu ličnog iskustva i svakodnevnog kontakta s građanima, procent nezadovoljnih građana u BiH sigurno je mnogo veći.

- To je jedna ogromna većina koja ne može biti zadovoljna ovakvim životom, bez perspektive, s pogaženim dostojanstvom ljudi, odsustvom moralne svijesti gomile, a još više političkih struktura i njihovih vrhova, koji intenzivno šire strah i neizvjesnost - kaže Bajtal.

Podsjeća da su svoj sud o životu u BiH već dale stotine hiljada građana koje su otišle iz ove zemlje, a posljednja kriza, u kojoj političari vrijeđaju, prijete sukobima i tenzije dižu na viši nivo, redove pred stranim ambasadama samo će učiniti dužim.

Ekonomska situacija

- Psihoza je takva da ljudi ne mogu podnijeti sve ovo. Čak ni ekonomska situacija odavno nije u prvom planu bježanja iz zemlje. Ne odlazaka, već bježanja iz atmosfere u kojoj je sve iracionalno. Na kraju, da su stvari mnogo gore nego što govori ova statistika pokazuje i činjenica da je jedan od tih lidera, lažova, silnika i licemjera donio zakon o kleveti - ističe Bajtal.

Ipak, nada probuđena otvaranjem pregovora o članstvu u EU mora ostati živa, naglašava naš sagovornik, „jer smo bez nade osuđeni na pasivnost, predaju ili odlazak, prenosi Avaz

Ne propustite