HNV: Snažno podupiremo delegaciju BiH u UN-u i Rezoluciju o Srebrenici

Aktuelno
HNV: Snažno podupiremo delegaciju BiH u UN-u i Rezoluciju o Srebrenici

Hrvatsko narodno vijeće BiH je, povodom najave da će se pred Generalnom skupštinom UN-a naći Prijedlog rezolucije o Srebrenici, saopćilo da snažno podržava inicijativu i izražava punu podršku delegaciji BiH u UN-u, na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom. 

 - Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i evropskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi porodice žrtava vratile povjerenje u međunarodni sistem pravde.

Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira posmatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju podršku predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz RS - navode iz HNV-a BiH.

Konstatirali su sa žaljenjem "da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razvidno istrošeni, jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira".

HNV BiH navodi da svi narodi u zemlji zaslužuju biti sjedinjeni u bh. duhu i dobrim namjerama, prevođeni odgovornošću izabranih dužnosnika, koji cijene mir i razvitak demokratije.

- Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati - zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine - žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima.

Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za podršku svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti - navodi se u saopćenju HNV-a BiH.

Ne propustite