ŠEST SIMPTOMA STANJA KOJE NAZIVAJU TIHIM UBICOM, A JAVLJAJU SE U NOGAMA

Porodica i zdravlje
ŠEST SIMPTOMA STANJA KOJE NAZIVAJU TIHIM UBICOM, A JAVLJAJU SE U NOGAMA

Visoki holesterol, koji je također poznat kao hiperkolesterolemija, stanje je koje se naziva tihim ubicom.

Javlja se ako imamo previše holesterola u krvi što s vremenom može povećati rizik od niza ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

Holesterol se može nakupljati u arterijama, što dovodi do njihova začepljenja i sprečava prolaz krvi. To je glavni čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći uzrok smrti širom svijeta, uzrokujući gotovo 18 miliona smrtnih slučajeva godišnje, piše portal hayat.ba.

Možda najviše zabrinjava činjenica da je visoka razina holesterola često stanje bez simptoma, što znači da ostaje nedijagnosticirana. Drugim riječima, povišenu razinu holesterola moguće je uočiti samo krvnim pretragama, ali postoje neki simptomi koji bi se mogli uočiti ako se razvije stanje koje se naziva periferna arterijska bolest (PAB).

Riječ je o stanju u kojem nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu. Kao posljedica toga, mogu se javiti bol u nogama, utrnulost ili slabost, gubitak dlaka, otvorene rane na nogama koje ne zacjeljuju, promjena boje kože na nogama, propadanje mišića u nogama, gubitak dlaka i pojava čireva na stopalima.

Ne propustite