GRUZIJA KAO (BJELO)RUSIJA: “Ako sada ne zaštitimo slobodu, sutra ćemo se probuditi u Rusiji"

Svijet
GRUZIJA KAO (BJELO)RUSIJA: “Ako sada ne zaštitimo slobodu, sutra ćemo se probuditi u Rusiji"

Nakon što je dane proveo praveći vino u podnožju planina Kavkaza, Tsotne Jafaridze vraća se kući u Tbilisi, glavni grad Gruzije, i započinje svoju novu rutinu. Spakuje zaštitne naočale, plinsku masku i dovoljno vode i grickalica za nekoliko sati. Pred njim je još jedna duga noć.

Jafaridze je među hiljadama Gruzijaca koji su se posljednjih mjesec dana svake večeri okupljali ispred parlamenta zemlje, suočavajući se sa suzavcem i vodenim topovima koje je ispaljivala sve brutalnija policija, kako bi prosvjedovali protiv zakona za koji strahuju da će torpedirati njihova nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji i pogurati dalje u orbitu Kremlja.

"Ovo je postala moja rutina", rekao je za CNN. “Ako sada ne zaštitimo našu slobodu - našu evropsku i zapadnu budućnost - sutra ćemo se probuditi u Rusiji. I to će biti to.”

Vladajuća stranka Gruzijski san pokušava progurati zakon o "stranim agentima", koji kritičari upoređuju s mjerom koju je uveo ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi ugušio neslaganje. Nacrt zakona, koji je prošao drugo od tri glasanja, zahtijevao bi od organizacija u bivšoj sovjetskoj zemlji koje primaju više od 20% svog finansiranja iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti" ili bi se suočile sa paralizirajućim kaznama.

Jafaridze, koji je također vlasnik agencije za putovanja kaže da ima 95% svojih prihoda iz stranih izvora i tvrdi da bi "odmah" bio naveden kao strani agent prema široko napisanom zakonu. Ali kritičari kažu da namjeravana meta zakona nisu vlasnici kompanija poput njega, već gruzijski neovisni mediji i organizacije civilnog društva, uoči izbora u oktobra na kojima Gruzijski san, čija popularnost opada, očajnički želi zadržati vlast.

Gruzijska vlada pokušala je usvojiti isti zakon prošle godine, ali je bila prisiljena na neugodan pad nakon sedam dana intenzivnih protesta, u kojima su građani mahali zastavama EU uzvraćani vodenim topovima. U potezu koji se naširoko smatra pokušajem da se nagrade gruzijski građani - od kojih oko 80% podržava pridruživanje bloku - i preokrene skretanje zemlje prema Rusiji, EU joj je u decembru dodijelio status kandidata.

“Slike su gotovo stvorile moralni pritisak na Brisel da nagradi te ljude, iako njihovoj vladi ne ide baš najbolje”, rekla je za CNN Natalie Sabanadze, bivša veleposlanica Gruzije u EU - u vrijeme kada je kandidatura bila gotovo nezamisliva.

Ali vlada je ponovno predstavila isti zakon u martu i čini se da je odlučna da ga provede, unatoč prosvjedima koji svakom sedmicom postaju sve žešći.

Uz žešće proteste stigao je i oštriji odgovor policije. Levan Khabeishvili, predsjednik opozicione stranke Ujedinjeni nacionalni pokret, podijelio je fotografiju svog natečenog i pocrnjelog lica nakon što je rekao da je brutalno pretučen u utorak navečer.

Khabeishvili je za CNN rekao da je imao intervju ispred parlamenta kada je vidio mladića kojeg je policija privela i pokušao je intervenirati.

Ne propustite