DIOR OVO NIJE PODNOSIO KOD ŽENA: Smatrao je da nikako ne mogu biti dame ukoliko rade ove 4 STVARI

Moda i ljepota
DIOR OVO NIJE PODNOSIO KOD ŽENA: Smatrao je da nikako ne mogu biti dame ukoliko rade ove 4 STVARI

Kristijan Dior, francuski modni dizajner, poznat je kao jedan od najuticajnijih figura u svijetu mode 20. vijeka. Dior je stekao svjetsku slavu svojom revolucionarnom modnom kućom, koja je postala sinonim za luksuz, eleganciju i prefinjenost.

Diorova karijera u modnoj industriji započela je kasno, tek u njegovim četrdesetim godinama. Nakon što je radio kao ilustrator za modne magazine, Dior je otvorio sopstvenu modnu kuću 1946. godine, predstavljajući svoju prvu kolekciju koja je odmah privukla pažnju javnosti.

Najpoznatiji i najuticajniji Diorov doprinos modi bio je njegov "New Look" koji je predstavio 1947. godine. Postao je simbol obnove i glamura nakon ratnih godina i postavio je temelje za Diorovu dominaciju tokom 1950-ih.

Foto: Profimedia


Tokom svoje karijere, Dior je proširio svoj brend na različite segmente mode, uključujući parfeme, kozmetiku, nakit i modne dodatke. Njegova modna kuća postala je simbol luksuza i prestiža, privlačeći klijente širom svijeta.

Nažalost, Diorova karijera prekinuta je njegovom iznenadnom smrću 1957. godine u svojoj 52. godini života. Međutim, njegovo naslijeđe i dalje živi kroz modnu kuću koju je osnovao, koja i danas ostaje jedna od najprestižnijih i najuticajnijih u svijetu mode.

A ove 4 stvari kod žena Dior nije mogao da podnese:

1. Prljava kosa

Poput Koko Šanel, i Kristijan Dior je smatrao da je najgore što žena može učiniti je da izađe iz kuće sa prljavom kosom. Dior je vjerovao da se za ženu ne može reći da je njegovana, ako dozvoli sebi da se u javnosti pojavi sa prljavom kosom.

Foto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia


Čista kosa je jedna od najjačih aduta dame.

2. Nedostatak ženstvenosti

-Ako žena nije ženstvena onda se ne može smatrati damom. Ako ona negira svoju ženstvenost i ne naglašava je, onda ona i nije žena - smatrao je Dior.

Prema Dioru, ženstvene nisu samo cipele sa potpeticama i haljine, već i ponašanje, maniri, komunikacija sa drugim ljudima.

Foto: Profimedia


3. Odabir odjeće koja ne odgovara građi

Dior je smatrao da pravilna njega tijela zahtijeva i odabir odjeće koja odgovara našem tijelu i karakteru.

- Njegovana žena je ona koja nosi odjeću koja odgovara njenoj figuri, te koja je umjereno naglašava - izjavio je jednom Dior.

4. Pogrešan izbor cipela

- Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama - bio je jasan Kristijan Dior.

On je smatrao da su ženske cipele neophodan atribut ženstvenosti. Njegovane žene ne mogu izaći iz kuće sa cipelama koje nisu ženstvene. Kristijan Dion nije podnosio patike na ženskim nogama.

(Izvor: Stil.kurir)

Ne propustite