Hrvatska i zvanično sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Region
Hrvatska i zvanično sponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Hrvatska se pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebala glasati u maju.

Usuglašeni prijedlog rezolucije upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, piše HRT.

Rezolucijom se poziva da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom se osuđuju svi postupci kojima se veličaju počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, naglašava se važnost okončanja potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida koji su još na slobodi.

Rezolucijom se pozivaju sve države da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze prema Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprječavanju i kažnjavanju genocida i poštuju relevantne odluke Međunarodnog suda Pravda (ICJ).

Od generalnog sekretara UN-a se traži da uspostavi informativni program pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije", koji bi trebalo da bude implementiran već prije sljedeće godine, kada se obilježava 30. godišnjica tog zločina.

Sve zemlje članice UN-a, kao i nevladine organizacije i civilno društvo, predlagači rezolucije istovremeno pozivaju na odgovarajuće aktivnosti na komemoraciji i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Srbija se, s druge strane, oštro protivi usvajanju rezolucije i čini sve da ubijedi što veći broj članica UN da se barem uzdrže od glasanja na Generalnoj skupštini.

Ne propustite