Naučnici otkrili najdublju 'plavu rupu' na zemlji: PRONAŠLI NEŠTO ŠTO IH JE FASCINIRALO

Zanimljivosti
Naučnici otkrili najdublju 'plavu rupu' na zemlji: PRONAŠLI NEŠTO ŠTO IH JE FASCINIRALO

Naučnici su otkrili najdublji poznati podvodni ponor na svijetu u Meksiku, ali čak i nakon detaljnih mjerenja, još uvijek nisu dosegli dno. Nova mjerenja sugerišu da Taam Ja' Blue Hole (TJBH), koji se nalazi u zaljevu Chetumal uz jugoistočnu obalu poluotoka Yucatan, ima dubinu od najmanje 420 metara ispod nivoa mora.

Ova dubina je za 146 m veća nego što su naučnici prvobitno procijenili kada su prvi put otkrili plavu rupu 2021. godine, te 119 m dublja od dosadašnjeg rekordera — Sansha Yongle Blue Holea, poznatog i kao Dragon Hole, u Južnom kineskom moru.

"6. decembra 2023. provedena je ekspedicija ronjenja kako bi se identificirali uslovi okoline koji prevladavaju u TJBH", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Marine Science. Tokom ekspedicije, naučnici su koristili mjerni uređaj koji bilježi podatke o provodljivosti, temperaturi i dubini (CTD), s nizom sondi koje prenose informacije u stvarnom vremenu. Na temelju tih podataka, Taam Ja' Blue Hole sada se smatra najdubljom poznatom plavom rupom na svijetu, s tim da dno još nije dostigao.

Istraživanje je otkrilo različite slojeve vode u plavoj rupi, uključujući sloj ispod 400 m gdje su temperatura i salinitet slični onima u Karipskom moru i obližnjim obalnim lagunama. To sugeriše da TJBH možda ima tajne veze s ockanom kroz mrežu tunela i pećina.

Plave rupe su vodom ispunjene vertikalne pećine, ili ponori, koji se nalaze u obalnim područjima gdje je tlo sastavljeno od topivih materijala poput vapnenca, mramora ili gipsa. Nastaju kada voda s površine prodire kroz stijene, otapa minerale i proširuje pukotine, što na kraju dovodi do kolapsa stijena.

Prva mjerenja TJBH provedena su pomoću ehosondera, ali ova tehnika može biti ograničena zbog promjena gustoće vode i nepredvidive strukture rupa, koje često nisu potpuno vertikalne. Zato CTD instrument, koji se može spustiti do maksimalne dubine od 500 m, također nije uspio dostići dno.

Sljedeći korak za naučnike je precizno određivanje maksimalne dubine i proučavanje mogućih skrivenih veza s mrežom podvodnih pećina i tunela. Isto tako, istraživači planiraju istražiti raznolikost života u Taam Ja' Blue Hole, jer bi ona mogla sadržavati bogat ekosistem koji čeka na otkrivanje, javlja Klik.

Ne propustite