Završena sjednica Vijeća sigurnosti UN, CVIJANOVIĆKA OVO IZJAVILA, A ONDA JE STIGAO ODGOVOR AMERIKE

Aktuelno
Završena sjednica Vijeća sigurnosti UN, CVIJANOVIĆKA OVO IZJAVILA, A ONDA JE STIGAO ODGOVOR AMERIKE

Na kraju sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prisutnim se obratio i predstavnik Hrvatske.

Istaknuo je kako Hrvatska pruža podršku Bosni i Hercegovini.

“Pružit ćemo podršku BiH. Želimo pohvaliti rad Vijeća ministara BiH na čijem čelu je Borjana Krišto. Država treba da ide naprijed, ako postoji dijalog. Politički lideri u BiH su pokazali da imaju kapacitet da idu dalje. Trebamo dati podršku takvom napretku, međunarodna zajednica ima pozitivnu ulogu u BiH. Želimo pozvati sve u BiH da se usmjere na evropske integracije, građani BiHžele da idu dalje”, istaknuo je.

Ovo je ujedno bilo i posljednje obraćanje za večeras.

Nakon svih izlaganja repliku je imala Željka Cvijanović. Svoju repliku je morala da kaže u roku od dvije minute.

“Schmidt nije visoki predstavnik u BiH jer nije uspio da zadovolji Aneks 10. Svako zastupa sebe, ja zastupam samo sebe, a ne Predsjedništvo BiH. Tako će svi govoriti samo o sebi, a ne stav Predsjedništa BiH. Da bude jasno, da smo svi toga svjesna”, kazala je.

Potom je dodala:

“Želim se zahvaliti ambasadoru Lagumdžiji, jer dobro da zna pročitati pismo, jer ih ne proslijeđuje gdje treba. Dobro je da je ambasador Lagumdžija pomenuo neke zastoje. Niko nije reagirao na ono što sam govorila, a ja sam citirila ministra Zukana Heleza. Jako mi je žao što Schmidt nije dao komentar na ovo. Tužno je čuti da šta govore. Mislim da treba ima više pažnja šta kaže Emmanuel Macron. Ne treba se kršiti Ustav. Ima još puno stvari koje bi rekla”.

Na kraju ambasador SAD pri UN-u je odgovorio Cvijanovićki:

“Schmidt je ovdje u kapacitetu visokog predstavnika, ne lično”.

(N1)

Ne propustite