Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH, očekuje se obraćanje Schmidta

Aktuelno
Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u BiH, očekuje se obraćanje Schmidta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt večeras će govoriti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je ranije za N1.

Schmidt će se Vijeću sigurnosti obratiti na poziv američke delegacije u UN-u. Podsjetimo, ranije je bilo najavljeno samo obraćanje članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović putem video linka.

Cvijanović se od 31. juna 2023. nalazi na američkoj “crnoj listi”zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH.

Riječ o vanrednoj sjednici UN koju je zatražila Rusija, nakon što je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, poslala pismo ruskom ambasadoru Vasilu Nebenzji, u kojem je pitala može li ona predstaviti stanje u BiH.

Rusija je zahtjev proslijedila Malti, koja predsjedava Vijećem sigurnosti u aprilu i onda je sve stavljeno na dnevni red.

Podsjetimo, Srbija lobira da se Rezolucija o Srebrenici ne usvoji, a za to je lobirao i predsjednik Srbije tokom nedavnog boravka u New Yorku.

Nacrt Rezolucije su sponzorisale brojne države, među kojima su Njemačka, SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska, Švedska, Sjeverna Makedonija i druge, a glasanje koje je trebalo biti održano 02. maja je odgođeno i čeka se revizija teksta.

Rezolucijom koja treba da bude usvojena u UN, 11. juli će biti proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Taj dan bi se tako obilježavao svake godine te bi bilo kažnjivo negiranje genocida.

(N1)

Ne propustite