Ukrajinski napadi duboko u Rusiji postigli su nešto što se smatralo nezamislivim

Svijet
Ukrajinski napadi duboko u Rusiji postigli su nešto što se smatralo nezamislivim

VAL NAPADA ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj na očajničku obranu vlastitog teritorija dok ratuje sa svojim zapadnim susjedom. Ukrajinski napadi postigli su nešto što se dosad smatralo nezamislivim - gurnuli su najveću petrodržavu na svijetu u nestašicu goriva, piše Politico.

Prema vladinim podacima, cijene dizela za ruske potrošače vrtoglavo su porasle, gotovo 10 posto samo u prošlom tjednu. Cijene benzina također su dosegnule šestomjesečni maksimum, više od 20 posto u odnosu na početak godine, jer je opskrba smanjena i sve je više pogona prisiljeno obustaviti proizvodnju.

Prošle srijede dva skladišta goriva u vlasništvu ruskog energetskog diva Rosnefta, oko 500 kilometara od granice s Ukrajinom, teško su oštetili dronovi. Više od desetak rafinerija u devet ruskih regija napadnuto je na sličan način ove godine, a dužnosnici u Kijevu kažu da je industrija legitimna ratna meta.

"To je poput komarca. Ne možete ga pronaći i ubiti, a vraća se iz noći u noć"
"To je poput komarca. Kada ga ne možete pronaći, ne možete ga ni ubiti i vraća se iz noći u noć, a vi ćete biti iscrpljeni", rekao je za Politico Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac i dužnosnik NATO-a, i dodao: "To je vrlo dobar način za smanjenje pritiska na prvoj liniji bojišnice."

Rusija je zbog toga smanjila izvoz goriva na gotovo povijesno niske razine isporučivši nešto više od 712.000 tona dizela prošlog tjedna u usporedbi s više od 844.000 u istom tjednu 2023.

Za Moskvu je to i politički i vojni problem. Osim što je bitno za ruske ratne napore, jeftino gorivo ključni je dio ponude predsjednika Vladimira Putina javnosti, protuotrov za zaostale plaće i slabu rublju.

Pobjednička strategija?
Po svemu sudeći, taj trend će se zadržati i u doglednoj budućnosti.

U razgovoru s lokalnim medijima ovog tjedna, Igor Juškov, analitičar ruskog Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost, rekao je da cijene vjerojatno neće uskoro pasti - a zemlja će možda čak morati dopremati benzin iz rezervi pohranjenih u susjednoj Bjelorusiji.

Prošle je godine Moskva bila prisiljena uvesti zabranu izvoza benzina i dizela zbog nestašica na domaćem tržištu, gdje su propisi povijesno držali niske cijene kako bi umirili vozače i umjetno potaknuli poljoprivredni sektor.

Moskva pod pritiskom
Međutim, kako je gorivo postizalo sve više cijene na međunarodnim tržištima, posrednici su zarađivali prodajom jeftinog benzina u inozemstvu koji je bio namijenjen za korištenje unutar Rusije, stvarajući snažno crno tržište. Moskva je ublažila zabranu u studenom, ali je bila prisiljena ponovno je uvesti u ožujku zbog ukrajinskih udara.

Dok je većina zapadnih zemalja prestala uvoziti rafinirano rusko gorivo poput benzina i dizela, Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s nekolicinom južnoameričkih i sjevernoafričkih zemalja, nastavili su ga kupovati ili kako bi iskoristili niske cijene ili ga ponovno izvozili.

Rusija pred neugodnim izborom
Sada će Moskva morati birati između maksimiziranja prihoda kojima puni svoju ratnu škrinju ili osiguravanja da njezini vojnici i civili mogu napuniti svoje spremnike svojih vojnih vozila odnosno automobila.

“Ukrajinske ‘fizičke sankcije’ mogu ubrzati one stvarne”, rekla je Maria Šagina, stručnjakinja za rusko gospodarstvo na Međunarodnom institutu za strateške studije. "Kijev je razotkrio tehnološku ranjivost Moskve, a udari ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske rafinerije ubrzavaju učinak zapadnih sankcija zbog kojih se te rafinerije već bore da zamijene zapadnu opremu, rezervne dijelove i softver", dodaje.

Međutim, napori Ukrajine da uguši dotok goriva i sredstava koje Kremlj koristi za oslobađanje smrti i razaranja potaknuli su upozorenja Sjedinjenih Država, a visoki dužnosnici poput ministra obrane Lloyda Austina javno su upozorili na udare zbog straha od utjecaja na globalno tržište energije.

Moskva je u međuvremenu pojačala napade na ukrajinsku infrastrukturu, uništavajući električnu mrežu zemlje i gurajući milijune ljudi u tamu. Kijev je obećao učiniti sve što može kako bi potkopao sposobnost Rusije da vodi rat, unatoč američkim upozorenjima.

Napadi "imaju učinka jer uništavaju naftnu infrastrukturu i drugu kritičnu nacionalnu infrastrukturu", rekao je Ingram, bivši britanski vojni obavještajac. Ta strategija će se, tvrdi on, "proučavati na akademijama za obuku časnika u narednim desetljećima."

(Index.hr)

Ne propustite