Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učinit

Region
Nakon odluke Crne Gore da podrži rezoluciju, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učinit

Nakon što je Crna Gora objavila da će u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podržati usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, Srbija ostaje jedina zemlja regiona koja to neće učiniti.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su ranije saopćili da će usvajanje rezolucije podržati Slovenija. Javno su se očitovali i predstavnici Sjeverne Makedonije, najavivši podršku rezoluciji, dok su predstavnici Hrvatske u Ujedinjenim nacijama za medije potvrdili da će njihova zemlja biti sponzor rezolucije.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić jučer je najavio da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici u UN-u, ali da neće biti kosponzor. On je to kazao u odgovoru na pitanje njemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan i proširenje NATO-a Milana Nica.

Tom odlukom Crna Gora je ostala dosljedna ranijoj odluci Skupštine Crne Gore, iz juna 2021. godine, da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Tada je za rezoluciju glasalo 55 zastupnika, devetnaest je bilo protiv, a sedam je bilo suzdržano.

Najveći udar narativu srpske političke elite u Srbiji i Bosni i Hercegovini, da zločina nije bilo, te da se on rezolucijom kolektivizuje, upravo je odluka Crne Gore da podrži rezoluciju, jer Vlada koju vodi Milojko Spajić ima podršku i srpskih stranaka u Crnoj Gori, baš kao što su neke od njih podržale rezoluciju o genocidu tri godine ranije.

Podrška usvajanju rezolucije od vlasti Crne Gore jasna je poruka da ona nema za cilj stavljanja etikete "genocidnog naroda" Srbima, kako su vlasti u Beogradu i Banjoj Luci to pokušale predstaviti u cilju sprečavanja njenog usvajanja.

Po drugi put je dominirajući narativ srpske političke elite o ratu BiH, koji je služio samo u svrhu uvjeravanja srpskog naroda da zločina nije bilo, poražen "iznutra".

Ne propustite