Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

Bosna i Hercegovina
Poznat termin dženaze majke ubijenih sarajevskih mališana i pripadnice Armije RBiH Halide Bojadži

U Sarajevu je u ponedjeljak u 73. godini preminula Halida Bojadži, pripadnica Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojoj su 1992. godine dva sina ubijena granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) na sarajevsko naselje Sedrenik. Danas je saopćeno kako će ukop i dženaza biti obavljeni 2. maja na Bakijskom mezarju Faletići u 17.15 sati.

Od Halide Bojadži oprostili su se brojni prijatelji, komšije i poznanici putem društvenih mreža.

Halida je 9. juna 1992. godine ostala bez dvojice sinove kada je granata koja je ispaljena s položaja VRS u ulici Sedrenik usmrtila troje djece

Ekipa Anadolu 9. juna prošle godina pratila je obilježavanje 31. godišnjice tragične pogibije četvoro sarajevskih civila, među kojima troje djece – Mirza Bojadži (12 godina) i Fehim Bojadži (17) i ćerka njihovog amidže Amina Bojadži (14), te mladić Sakib Prašović (24).

“Bila je akcija na Špicastoj stijeni. Kada smo se vratili iz akcije, u dvorište je, u 12.45 sati, pala navodeća maljutka, četvoro je poginulo. Fehim i Mirza su bili u komadima. Neuzubillah, kao kad se kurban siječe. Bili smo u velikom šoku, kupili smo komade tijela u deke, svi smo bili od krvi”, ispričala je Halida Bojadži za Anadoliju na obilježvanju godišnjice ovog zločina, podsjećajući da je na tom području palo više od 3.000 granata.

Nakon što je ostala bez oboje djece u ovom masakru, Bojadži je kazala kako ju je Bog počastio da 1995. godine rodi sina Muhammeda.

“Sada imam sina Muhammeda. Dvadeset godina je školovan, govori sedam stranih jezika, završio je međunarodno pravo, muzičku školu, svira klavir. Bio je pripravnik i volonter, ali moje dijete danas nema posla”, kazala je Bojadži.

Opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koja će ostati u historiji zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada, trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350.000 stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja, s položaja smještenih na okolnim brdima. Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Ne propustite