Donald Trump dobio podršku od nekadašnjeg velikog protivnika

Svijet
Donald Trump dobio podršku od nekadašnjeg velikog protivnika

Guverner Floride i bivši predsjednički kandidat Republikanske stranke Ron DeSantis odlučio je pružiti podršku Donaldu Trumpu pred novembarske predsjedničke izbore u SAD-u.

DeSantis je bio najveći protivnik Donaldu Trumpu na putu ka izboru predsjedničkog kandidata iz Republikanske stranke. Mnogi protivnici bivšeg predsjednika su polagale velike nade u popularnog guvernera Floride.

Ipak, DeSantis nije uspio skupiti dovoljno podrške van svoje savezne države. On je 21. januara i zvanično izašao iz utrke za predsjedničkog kandidata ispred Republikanaca, nakon što je uspio skupiti samo devet delegata.

Iako je formalno dao podršku Trumpu odmah poslije izlaska iz utrke, DeSantis nije aktivno vodio kampanju za bivšeg predsjednika. Sada bi se to moglo promijeniti, a svemu je kumovao sastanak između ovog dvojca.

Mediji u SAD-u javljaju da su Trump i DeSantis održali sastanak u nedjelju, 28. aprila, gdje je "palo pomirenje" između dva političara koji su imali dosta teške riječi tokom DeSantisove kampanje.

Trump nije štedio DeSantisa, najviše po tome što je sebe smatrao da je upravo on razlog zašto je ovaj političar postao guverner Floride. DeSantis, s druge strane, je Trumpu zamjerao zapaljivu retoriku te politiku prema pandemiji virusa COVID-19, s posebnim akcentom na odluku bivšeg predsjednika da podržava lockdowne.

Samo nekoliko mjeseci poslije teških napada koje su razmijenjivali, DeSantis i Trump su održali tajni sastanak u Miamiju gdje je dogovoreno pomirenje.

Podsjetimo, Trump je osvojio čak 1977 delegata, a nakon što je Nikki Haley 6. marta i službeno napustila utrku, bivši predsjednik SAD-a je i službeno postao kandidat Republikanske partije za predsjedničke izbore, koji će biti održani 5. novemba ove godine. S druge strane će se naći aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden.

Ne propustite