Kako prepoznati neobrazovanu osobu, čak i ako ima diplomu i puno novca: MUDRO OBJAŠNJENJO

Zanimljivosti
Kako prepoznati neobrazovanu osobu, čak i ako ima diplomu i puno novca: MUDRO OBJAŠNJENJO

Ne možemo uvijek pretpostaviti da je osoba obrazovana samo zato što posjeduje diplomu ili ima značajna materijalna sredstva.

U mnogim slučajevima, znanje nije nužno prisutno unatoč tim vanjskim pokazateljima. Jednom prilikom, moj prijatelj i ja smo uživali u predivnom proljetnom danu. Tada nam se približio jedan par i upitao nas za smjer do jedne ulice. Oba su bili lijepo odjevena i dotjerana, slične dobi kao i mi.

Ulica koju su tražili bila je toliko blizu da su je praktički mogli dodirnuti pružanjem ruke. Moj prijatelj je odgovorio: “Imate li pametni telefon?” Par je potvrdno kimnuo glavom. “Otvorite mapu i upišite ime ulice”, dodao je moj prijatelj. Oni su, poput osnovnoškolskog para, poslušali njegov savjet i tako pronašli traženu ulicu. Zahvalili su nam i nastavili dalje.

Kasnije sam upitao svog prijatelja zašto je to učinio. Odgovorio mi je: “Svaki od njih je imao pametni telefon, koji su vjerojatno skupo platili, ali nisu ga iskoristili za svoje dobro.” Filozof i sociolog Alvin Toffler je rekao: “U 21. vijeku nepismenima neće biti oni koji ne znaju čitati i pisati, već oni koji ne mogu učiti, odustati i ponovno učiti.”

Pjesnik Konstantin Simonov je izjavio: “Obrazovan čovjek se razlikuje od neobrazovanog po tome što smatra da je njegovo obrazovanje nepotpuno.” To znači da obrazovanje za obrazovanu osobu ne prestaje onog trenutka kada dobije diplomu. Ona i dalje kupuje knjige i udžbenike, čita, sudjeluje na seminarima i tečajevima te je spremna uvijek učiti.

Obrazovana osoba neprestano širi granice svog uma i želi steći nova znanja. Svjesna je koliko još ima za naučiti i uvijek je otvorena za nova saznanja. “Promjena nije samo nužna za život – promjena je život”, rekao je Alvin Toffler. Lako je prepoznati obrazovanu osobu. Nema pitanja koja ne razumije ili uputa koje ne može pročitati. Ako se pojavi situacija u kojoj nešto nije jasno, ona će rado istražiti i saznati više. Neće ostati u neznanju, već će biti spremna učiti ono što ne zna i ne razumije.

(Svezazenu)

Ne propustite