Džejmi Oliver podijelio ‘čaroban trik’ uz koji pečena piletina nikad neće biti suha

Praktična žena
Džejmi Oliver podijelio ‘čaroban trik’ uz koji pečena piletina nikad neće biti suha

Rijetko ko ne voli pečenu piletinu, a kada je meso u pitanju, što sočnije to bolje, iako može biti teško postići savršenstvo. Piletina ima tendenciju da se suši tokom pečenja pa je teško vratiti vlažnosti piletini kada je tako pripremate.

Prekuvana i suha piletina može pokvariti uživanje u obroku, ali zahvaljujući tajnom triku slavnog kuhara Džejmija Olivera, to ne mora da bude slučaj.

Kako piletinu održati sočnom

Dijelove piletine posoliti i pobiberiti i dodati kašičicu komorača. Veći tiganj staviti na srednje jaku vatru sa 50 g putera, dodati pileća krilca i batke sa kožom da se prže u tiganju oko tri i po minuta ili dok ne porumene, povremeno okrećući. Kada je puter potamnio, vrijeme je da se piletina prebaci u tanjir i doda ulje i puter koji su ostali u tiganju.

„Ovo će vam ostaviti ukusne ‘ljepljive’ komadiće na dnu tiganja, što će vam kasnije dati divan ukus“, objasnio je Džejmi.

Vratite piletinu u tiganj sa još 50 g putera i ponovite postupak, okrećući piletinu još tri i po minuta, ili dok puter ponovo ne postane tamno braon. Dodajte bijelo meso i još 50 g putera. Dodajte čen bijelog luka dok sve ne porumeni, pazeći da sve povremeno okrećete po potrebi. Odljuštite i prepolovite luk i dodajte u tiganj. Isjeckajte komorač, zaustavljajući se kada dođete do glavice, a zatim isjeckajte listove i prepolovite glavicu, dodajući ih u tiganj. Pokupite sve „ljepljive“ dijelove sa dna tepsije, napravite udubljenje u sredini i dodajte posljednjih 50 g putera. Dodajte velike komade limunove kore u puter, dodajte veliku šaku listova žalfije i štapić cimeta. Sve zajedno pržite nekoliko minuta, ili dok povrće ne omekša, povremeno miješajući sadržaj tiganja.

„Sada dolazi magični trik da piletina ostane sočna. Dodajte pola litre mlijeka jer polovina piletine treba da bude potopljena, a zatim pokupite sve ljepljive komadiće u tiganju prije nego što iscijedite sok od limuna. Kora od limuna će odvojiti mlijeko, praveći sos koji je fantastičan“, objasnio je Oliver. Zatim smanjite temperaturu, pokrijte pleh papirom za pečenje i dinstajte ukusnu piletinu 50 minuta. U posljednjih 20 minuta probajte i provjerite začine i uklonite štapić cimeta. Da biste poslužili ukusnu sočnu piletinu, odvojite meso od kostiju i podijelite ga na tanjire. Prelijte sosom i uživajte. Također, Džejmi predlaže svima koji mogu bolje da peku piletinu napolju, na roštilju, piše Miror.

Ne propustite