Zašto SAD kupuju stare sovjetske avione: Šta planiraju s njima?

Svijet
Zašto SAD kupuju stare sovjetske avione: Šta planiraju s njima?

Kazahstan stalno unapređuje svoju zastarjelu flotu borbenih aviona iz sovjetskog doba modernim alternativama, kao što je ruski višenamjenski avion Su-30SM, dok također istražuje mogućnosti sa zapadnim proizvođačima za nove borbene platforme.

Kao dio ovog nastojanja za modernizaciju, kazahstanska vlada je u oktobru objavila svoju namjeru da na aukciji proda 117 lovačkih i bombardera iz sovjetskog doba, uključujući presretače MiG-31, lovce-bombardere MiG-27, lovce MiG-29 i bombardere Su-24 datira iz 1970-ih i 1980-ih. Deklarisana vrednost za ovu prodaju bila je milijardu tenge (1,5 miliona dolara).

U aukcijskoj ponudi je naglašeno da ovi avioni više nisu u operativnom stanju, zbog čega je njihova modernizacija ekonomski neizvodljiva, a upotrebljivost kao rezervni dijelovi ograničena.

Uprkos tome, pojavili su se izvještaji sa ruske vijesti na engleskom jeziku Reporter.RU i ukrajinskog Telegram kanala Insider UA koji ukazuju na to da su SAD nabavile 81 od ovih aviona preko offshore entiteta. Prebačeni avioni uključivali su MiG-27, MiG-29 i Su-24, piše Kyiv Post.

Iako razlog kupovine nije objavljen, pojavile su se spekulacije da bi, s obzirom na to da su ovi tipovi aviona već u upotrebi u Ukrajini, mogli na kraju biti prebačeni u Kijev. Predlaže se da bi Oružane snage Ukrajine (AFU) mogle da ih demontiraju radi rezervnih dijelova ili da potencijalno koriste zastarjele letjelice kao mamce na aerodromima.

Prethodno su zapadni saveznici Ukrajine nabavili ili prenijeli raznovrsnu sovjetsku vojnu opremu kako bi podržali i ojačali postojeće naoružanje AFU.

 
Pored toga, čini se da Kazahstan jača svoje veze sa zapadnim zemljama i nastoji da smanji svoje istorijske strateške i vojne veze sa Moskvom. O tome svjedoče posjete i iz Astani političara iz zemalja koje se smatraju neprijateljskim Rusiji.

U jesen 2023. kazahstanski predsjednik Kasim-Jomart Tokayev posjetio je Njemačku i naglasio posvećenost Astane praćenju sankcija Rusiji, a istovremeno je potvrdio želju Kazahstana za sveobuhvatnom saradnjom s Rusijom, s kojom dijeli drugu najdužu granicu na svijetu.

Ove sedmice, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron posjetio je Astanu i finalizirao sporazume o trgovini, obrazovanju, okolišu i opskrbi mineralima. Cameron je priznao izazovnu geopolitičku poziciju Kazahstana, koji je okružen Rusijom, Kinom, Afganistanom i Iranom, i ponudio podršku Londona u rješavanju pitanja koja se pojavljuju u ovom kompleksnom regionu.

Ne propustite