ZIMA U NOVČANIKU U BiH: Drva i pelet duplo skuplji u odnosu na prije 3 godine

Bosna i Hercegovina
ZIMA U NOVČANIKU U BiH: Drva i pelet duplo skuplji u odnosu na prije 3 godine

Ljetne temperature, koje su u proteklom periodu u BiH rasle i do 30 stepeni, brojnim su domaćinstvima stvorile uštedu zbog prestanka grijanja.

No, iako se sezona grijanja lagano privodi kraju, brojni su već u potrazi za najpovoljnijim cijenama ogreva za iduću sezonu grijanja jer je upravo nabavka energenata jedan od najvećih izdataka tokom godine.

– Protekla zima bila je poprilično “slaba”, nije bilo pretjeranih minusa, što i nije tako loše jer nam je ostalo drva i za iduću sezonu. No, to nije razlog za opuštanje. Već sam s dobavljačem dogovorio da mi isporuči drva do sredine idućeg mjeseca, a i cijene su nešto niže u odnosu na one koje bude u jeku sezone, što je upravo jedan od razloga zbog kojih na vrijeme svake godine uspijevam osigurati ogrev – kaže sagovornik Saša.


Kubni metar iscijepanih drva moguće je pronaći po cijeni od 120 KM, no takvih prodavača je sve manje s obzirom na to da većina malih dobavljača metar iscijepanih drva prodaje po cijeni od 140 KM.

ećina njih nudi i besplatan prevoz ako je u pitanju neka razumna udaljenost, a za veće udaljenosti cijena prevoza dogovora se s dobavljačem.

No, kupci će uvijek izabrati dobavljača koji im je bliži zbog brzine dopreme ogreva. Za iscijepano suvo drvo, po paleti, s besplatnim prevozom do kućne adrese, izdvaja se 165 KM, dok se za sirova drva izdvaja 148 KM, a za vreću iscijepanih drva izdvaja se 10 KM.

Iz firmi koje se bave proizvodnjom peleta rekli su kako se ovaj energent već uveliko nabavlja za iuću sezonu grijanja.

Ne propustite