Kandidatkinja za predsjednicu SAD uhapšena na pro-palestinskom protestu na Washington Univerzitetu

Svijet
Kandidatkinja za predsjednicu SAD uhapšena na pro-palestinskom protestu na Washington Univerzitetu

Predsjednička kandidatkinja Sjedinjenih Američkih Država iz Zelene stranke, Jill Stein, uhapšena je u subotu na protestu za Palestince na Univerzitetu Washington u St. Louisu.

Stein je bila na protestu kako bi podržala studente koji su postavili kamp i proglasili da neće otići dok Univerzitet Washington ne povuče ulaganja iz Boeingu i ne bojkotuje izraelske akademske institucije, među ostalim zahtjevima. Prema prenošenju američkog portala The Business Standard Ona je jedna od oko 80 ljudi koji su uhapšeni na univerzitetu.

U videu snimljenom prije njenog hapšenja i objavljenom na društvenoj medijskoj platformi X, kandidatkinja Zelene stranke izjavila je da podržava studente i njihova ustavna prava na slobodu govora.

"Stajat ćemo ovdje uz studente koji se bore za demokratiju, koji se bore za ljudska prava, koji se bore za okončanje genocida", rekla je Stein.

David Schwab, direktor komunikacija za Jill Stein za predsjednicu, rekao je da je Stein pokušala smiriti situaciju između demonstranata i policije u subotu popodne, ali da policija "nije reagovala" i ubrzo nakon toga počela hapšenja.


"Kao što je dr. Stein rekla, sramota je što univerzitetske administracije odobravaju upotrebu sile protiv vlastitih studenata koji jednostavno traže mir, ljudska prava i kraj genocida koji američki narod prezire", rekao je Schwab.


Menadžer kampanje Stein i zamjenik menadžera kampanje također su uhapšeni, prenosi Radiosarajevo

Ne propustite