Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Svijet
Kina domaćin sastanka Fataha i Hamasa

Kina će biti domaćin sastanka predstavnika palestinske militantne skupine Hamas i suparničke skupine Fatah na temu palestinskog jedinstva, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor u Pekingu.

Neimenovani dužnosnik Fataha rekao je Reutersu da je delegacija predvođena visokim dužnosnikom Azamom al-Ahmedom otputovala u Kinu, dok su iz Hamasa potvrdili da će njihova delegacija, predvođena visokim dužnosnikom Musom Abu Marzoukom, stići u Kinu kasnije večeras.

“Podržavamo jačanje autoriteta Palestinske nacionalne samouprave i podržavamo sve palestinske frakcije u postizanju pomirenja i povećanja solidarnosti kroz dijalog i konzultacije”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Wenbin.

Reuters javlja da je ovo prvi službeni posjet predstavnika Hamasa Kini od početka rata u Pojasu Gaze. Hamas je osvojio vlast u Gazi na parlamentarnim izborima 2007. godine, nakon čega je Fartah protjeran iz enklave zbog nepriznavanja izbornih rezultata. Fatah ima ograničenu samoupravnu moć na Zapadnoj obali.

Ne propustite