Palestinske vlasti traže nezavisnu istragu o masovnim grobnicama

Svijet
Palestinske vlasti traže nezavisnu istragu o masovnim grobnicama

Palestinski tim civilne zaštite pozvao je u četvrtak Ujedinjene nacije da istraže ono što su nazvali ratnin zločinom u bolnici u Gazi, rekavši da je skoro 400 tijela izvučeno iz masovnih grobnica nakon što su izraelski vojnici napustili kompleks.

“Postoje slučajevi pogubljenja nekih pacijenata dok su bili podvrgnuti operacijama i nosili hirurške haljine u medicinskom kompleksu Nasser”, saopćile su snage civilne zaštite na konferenciji za novinare, ne prikazujući bilo kakve dokaze.

Palestinske vlasti su ove sedmice izvijestile da su pronašle stotine tijela u masovnim grobnicama u bolnici Nasser, glavnoj medicinskoj ustanovi u centralnoj Gazi, nakon što su se izraelske trupe povukle iz grada Khan Younis.

Također se navodi da su tijela pronađena u bolnici Al Shifa u sjevernoj Gazi, koja je bila meta operacije izraelskih specijalnih snaga.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je u utorak da je “užasnut” uništenjem medicinskih ustanova Nasser i Al Shifa i izvještajima o masovnim grobnicama, naveo je glasnogovornik.

Izraelska vojska je saopćila da su tvrdnje palestinskih vlasti da su izraelske vojne snage pokopale tijela “neosnovane i neutemeljene”.

Rečeno je da su snage koje traže izraelske taoce pregledale tijela koja su Palestinci prethodno zakopali u blizini Naserove bolnice i vratile ih nakon što su pregledani.

“Pregled je obavljen na delikatan način i isključivo na mjestima gdje su obavještajni podaci ukazivali na moguće prisustvo talaca. Pregled je obavljen uz poštovanje uz očuvanje dostojanstva preminulog”, navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Izrael je negirao da je ubio one koji su pronađeni u grobnicama i objavio je snimke za koje kažu da pokazuju Palestince kako navodno kopaju ove grobnice prije vojne operacije.

Palestinski tim civilne zaštite optužio je Izrael da je zakopao niz tijela u Nasser kompleksu u plastičnim vrećama na dubini od 3 metra, gdje su se tijela brzo razgradila skrivajući dokaze o navodnim zločinima, uključujući mučenje, navodi se u saopćenju.

Ured tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu istražuje obje strane u ratu između Izraela i Gaze, uključujući događaje od 7. oktobra i njihove posljedice, navodi Reuters.

Glavni tužilac Karim Khan rekao je da njegov tim “aktivno istražuje sve zločine koji su navodno počinjeni” u Gazi i da će “oni koji krše zakon odgovarati”.

Ne propustite