Akcija: 'Black tie 2': SIPA blokirala račune uhapšenima

Crna hronika
Akcija: 'Black tie 2': SIPA blokirala račune uhapšenima

U sklopu operativne akcije 'Black tie 2' preduzete su mjere i radnje u okviru kojih su izvršene provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih lica.

Mjere su izveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer (22.04.2024. godine) zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 amerčkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa dok je drugi sef blokiran”, kazali su.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je, navodi se, više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među lišenima slobode su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koja se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Ne propustite