Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića

Aktuelno
Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad, te Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme Plaza Group zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma „PLAZA GROUP“ Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju, navodi se ranije iz Tužilaštva KS.

(N1)

Ne propustite