5 SIMPTOMA VISOKOG PRITISKA KOJI SE JAVLJAJU DOK SPAVATE: Da li vam se ovo dešava?

Porodica i zdravlje
5 SIMPTOMA VISOKOG PRITISKA KOJI SE JAVLJAJU DOK SPAVATE: Da li vam se ovo dešava?

Visok pritisak, poznatiji kao "tihi ubica", može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema i zato je veoma važno da ga otkrijete na vrijeme. Vaše ponašanje tokom spavanja odličan je pokazatelj imate li problema s visokim pritiskom.

Studija koja je objavljena u magazinu "Digital Medicine" pokazala je da su hrkanje i nesanica početni signali visokog krvnog pritiska.

Nesanica

Iako je nesanica klasičan simptom i može se pripisati brojnim drugim zdravstvenim problemima, od stresa do anksioznosti, imajte na umu da i visoki pritisak može u potpunosti poremetiti vaš ciklus spavanja.

Često buđenje

Uz nesanicu obično ide i nemiran san. Često se budite tokom noći, a to bi mogla biti posljedica hipertenzije.

Hrkanje

Jedan od najpouzdanijih simptoma visokog pritiska je hrkanje, koje obično prati apneja, odnosno pauze u disanju.

Hrkanje se javlja kada dišni sistem postane djelimično blokiran, što uzrokuje vibracije u tkivima grla. Ali, kod osoba s visokim pritiskom, hrkanje može značiti više od apneje i može ukazati na ograničen protok krvi zbog suženih krvnih žila, što je obilježje visokog krvnog pritiska.

Glavobolja

Ako imate glavobolju odmah nakon buđenja ili tokom noći, to je jedan od klasičnih znakova visokog pritiska. Takve glavobolje su obično najintenzivnije ujutro, jer pritisak raste tokom spavanja i na vrhuncu je u ranim jutarnjim satima, taman prije buđenja.

Prekomjerno mokrenje

Prekomjerno mokrenje tokom noći može biti simptom hipertenzije. Povišena vrijednost krvnog pritiska može opteretiti bubrege, što dovodi do povećane proizvodnje urina i potrebe da se više puta probudite radi mokrenja.


(Avaz.ba)

Ne propustite